Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis velika začetnica

velika začetnica

Sem že kar malo ven pa bi osvežila znanje-če mi lahko katera pomaga, ki ve …
silvestrovo
valentinovo
prešernov dan
velika noč
božič

LP, mali slonček.

od teh se samo Prešernov dan piše z veliko, ostalo z malo.

Z veliko seveda prešerenov dan in Silvestrovo. To je namreč po sv. Silvestru, torej je iz imena.

Kaj pa potem valentinovo, lojka?

LP, mali slonček.

ne bo držalo
je silvestrovo
saj je tudi valentinovo izpeljano iz imena (sveti Valentin), pa štefanovo, jurjevo … rečemo, da nekdo praznuje abrahama in ne Abrahama…

eh, lojka ni sposobna Prešernovega dneva zapisat, brez da bi naredila dve napaki zraven, ne nje spraševat za pravopisne nasvete

silvestrvo, martinovo…. vse se piše z malo.
Marijino vnebovzetje in Prešernov dan sta edina praznika, ki se pišeta z veliko

HVALA!!! 🙂

LP, mali slonček.

SPP določa za imena praznikov in posebnih datumov malo začetnico. V to kategorijo spada tudi valentinovo. Izjeme, ki se pišejo z veliko začetnico, so le tista imena praznikov, ki so izpeljana iz priimka (Prešernov dan). Med primeri, ki jih SPP navaja, valentinovega sicer ni, so pa navedeni trije povsem primerljivi prazniki: silvestrovo, jurjevo in jožefovo. Dejstvo, da je valentinovo dan svetega Valentina, na začetnico torej ne vpliva.

Tudi Valentinovo je z veliko, normalno.

To je bila tipkopisna, se opravičujem. Sta pa v SLO dve struji jezikoslovcev in zato tudi dva pravopisa. Eden iz prejšnjih časov, ko je tudi izšel SSKJ, dene sodobnejši, ko se priznava tudi svetnike itd. Kaj hočemo, tako je.

Dva pravopisa, da sta v Sloveniji????
Razsvetli me, prosim! Katera dva?

Jaz vem samo za en pravopis, tu zraven na polici ga imam. Bom enkrat pogledala vanj.

eh, lojka ni sposobna Prešernovega dneva zapisat, brez da bi naredila dve napaki zraven, ne nje spraševat za pravopisne nasvete
[/quote]

No, kako pa ti lahko rečeš ‘brez da bi naredila’?

Kdor drugemu jamo koplje (brez da bi uporabil kramp…:)), sam vanjo pade.

most na soči

New Report

Close