Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis 3.sklon pljuča

3.sklon pljuča

kako je prav? hvala.

pljučam

pljučem

za vse ostale dilema pa tale link

http://besana.amebis.si/pregibanje/

Če prav vidim, so trije pravilni:

dajalnik:
* pljučem
* pljučam
* pljučom

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345

Ne bo držalo, da so trije pravilni:)

Če dobro pogledaš, vidiš, da sta zadnja dva primera prečrtana. To pomeni, da se ju sicer pogosto uporablja in zaradi tega so še posebej opozorili na nepravilno rabo.

Pravilno je edino pljučem.

Sem dobro pogledal, pa ni videt, da bi bilo kaj prečrtano. Mogoče mi ne ne prikaže.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345

Edino pravilno je pljučem. Zakaj? Pljuča so samomnožinski samostalnik srednjega spola, ki se sklanja enako kot mesto, le da imajo samostalniki, katere osnove se končujejo na -č oz. -c , v dajalniku množine končnico -em (ostali -om).

Tako je, da. 🙂

Haha, kot bi pisal H3x ali kaj je že oni … 😉

Se nekateri mal zaj*b*v*te?

Pljučem, tako kot ključ, ključem.

pozdravljeni!

ali bi mi lahko gdo povedal vseh 6 primerov kako sklanjati besedo misel v (dajalniku,množini)

prosim

hvala!

lep pozdrav

Mislim sem skuhal večerjo, potem ko sem z mislimi prišel s sprehoda, v mislih prebrskal misli in brez misli so se misli odmislile.

Kdo pa je gdo?

New Report

Close