Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis samostalnik

samostalnik

Prosim za pomoč. Sinu bi rada pomagala vendar še sama točno ne vem; Kako naj mu razložim kaj je samostalnik in kaj predmet, osebek? Pravtako razliko med glagolom in povedkom. Kdaj govorimo torej o samostalniku in kdaj o predmetu ali osebku?

Hvala za odgovore.

Naj me slavisti popravijo, ampak kolikor se jaz spomnim, je samostalnik (oz. samostalniška beseda) besedna vrsta, osebek in predmet pa sta stavčna člena. Čeprav sta tudi osebek in predmet samostalnika, le da v stavku “opravljata določeno funkcijo”. Upam, da razumeš, kaj hočem povedat.

Podobno je z glagolom in povedkom. Glagol je širši pojem, povedek je pa stavčni člen, ko govorimo o stavčni analizi konkretnega stavka.
Tako nekako, po spominu.

Upam, da sem sploh pravilno razumela vprašanje?

(Lahko se pa tudi motim.)

Saj je že Kleopatra 1 razložila, jaz samo ponavljam (tudi zase).
Samostalnik je besedna vrsta, ki poimenuje bitja, stvari in pojme.
V stavku pa lahko samostalnik opravlja funkcijo osebka, predmeta, lahko je tudi del prislovnega določila.
Meni so v OŠ razložili tako: Janez (samostalnik) je vedno Janez. V življenju pa opravlja več funkcij: je brat, prijatelj, učenec, partner ipd. (osebek, predmet …).
Povedek je stavčni člen, glagol pa besedna vrsta. Tu pa je stvar malo lažja. Povedek je vedno glagol.

Janez kuha kosilo moji sestri.

Janez – samostalnik, osebek
kuha – glagol, povedek
kosilo – samostalnik, predmet (4. sklon)
moji – svoj. zaimek, predmet (3. sklon)
sestri – samostalnik, predmet (3. sklon)

V tem stavku torej samostalnik opravlja enkrat funkcijo osebka in dvakrat funkcijo predmeta.

LP
h.

Najlepša hvala obema.

lepo

poglej slovenščino

lej je glagol ?
kej je samostalnik?

New Report

Close