Najdi forum

vejice

Pozdravljeni,

zanima me, kako je z vejicami v spodnjih povedih:

vsak gospod ga nosi na svoj, malce drugačen, način
ni poraženca, ne zmagovalca
kaj je lepšega, kot biti prvi

Kako se piše na Kranjskem – z veliko ali z malo?

Hvala in lp

Jelka

V prvem stavku sta vejici na pravem mestu, v drugem in tretjem pa je ni.

Na Kranjskem se piše z veliko.

K.

Če že govorimo o povedih (meni je še vedno ustreznejši izraz STAVEK), moramo tudi vedeti, da se ta zadeva začne z veliko začetnico in zaključi s končnim ločilom. Moje mnenje o vejicah v navedenih primerih je naslednje:

Vsak gospod ga nosi na svoj, malce drugačen način.
Ni poraženca, ne zmagovalca.
Kaj je lepšega, kot biti prvi.

[sub](na koncu zgornjih stavkov ni nujno pika)[/sub]

Glede prve povedi se strinjam z Bobom, se pa da utemeljevati oboje, brez vejice in z njo. Jaz je ne bi postavila, ker razumem kot naštevanje, na kakšen način ga nosi (kot bi bila vejica, če bi zapisala: ga nosi na šaljiv, zabaven način). In seveda potem ni druge vejice.
Če pa razumemo ‘malce drugačen’ kot pristavek, pa morata biti obe vejici.

Ampak v resnici je tale ‘malce drugačen’ čisto nepotreben. S tem, ko poveš, da ga vsak nosi na svoj način, je to že povedano. Torej – vsak po svoje, vsak malce drugače. 😉

V drugih dveh povedih vejic ni:
2. poved: ne – ne, niti – niti, ali – ali, bodisi – bodisi … >> vejice ni, čeprav je prvi ‘ne’ izpuščen: Ni (ne) poraženca ne zmagovalca.
3. poved: kot sem tukaj že opozarjala: pred KOT ni vejice, če mu ne sledi osebna glagolska oblika; biti pa ni osebna gl. oblika, temveč nedoločnik >> vejice pred KOT ni.

K.

zanimivo, da se niti v eni točki ne strinjam

kje je kdo, ki bi znal?

😉

Z mano se ti ni treba strinjati, saj teh pravil nisem postavila jaz, temveč avtorji pravopisa.

Navsezadnje se ti ni treba strinjati niti s pravopisom. Pač delaš narobe in je. Tu pa smo zato, da skušamo pomagati ljudem ‘pisati’ pravilno oz. po pravopisnih, skladenjskih idr. normah.

Jelka, odgovor si dobila, zato tukaj izstopam iz ‘debate’. 😉

Lep pozdrav!
Kerstin

tudi jaz grem na drevo

Saj jih je že več napisalo kako je pravilno. Če se ti ne strinjaš, pa ti ne moremo pomagat, žal!

New Report

Close