Ukradeno sonce
Knjiga Ukradeno sonce je prvenec slovenskega avtorja Zorana Šteinbauerja, ki jo je izdala založba Morferm konec lanskega leta. Uvrstila sem jo pod svojo temo, ker resnično menim, da si to zasluži. Meni osebno je bila knjiga prelepa, popolna in dokler je nisem prebrala, nisem vedela, da obstajajo tako lepe prispodobe, misli, vprašanja. Kar precej sem se zamislila, priznam. Seveda je to samo in edino moje mnenje. Me pa zanima, če jo je kdo že prebral, kakšno mnenje si je ustvaril?
Priporočam v branje!
@papagaja: zakaj rada bereš prvence?
Prebrala sem pred časom in je knjiga pustila res velik vtis name. Zelo zanimiva tema in predvsem čudovit prikaz načinov, kako so se s slepoto nosili neuki ljudje. Zanimiv način opisovanja barv, opazovanja detajlov, prikaz čustev, vzponov, padcev, ….
Do te knjige nisem nikoli razmišljala o tem kako doživljajo barve slepi ljudje, kako jim približati barve, kako jih opisati…
Sicer pa me konec malo moti, je preveč “happyendovsko” ameriško obarvan….
Takole sem zapisala o Ukradenem soncu:
http://www.bajta.com/zoran-steinbauer-ukradeno-sonce-2008
Ker me zdaj že poznate in veste, da sem občutljiva tudi na napake, ne morem mimo tega, da je prelom slabo narejen – besede so marsikje napisane narazen, in to kar sre di stav ka. Zlasti v prvi tretjini knjige zmoti tudi nekaj lektorskih kiksov, npr. materin jezik (ironično :), vendar naj poudarim, da zgodba tako posrka bralca, da je hitro pripravljen besedilu odpustiti napake. 🙂 Tudi zato moj poklon avtorju! (Marsikatero knjigo sem zaradi slabe lekture odložila, ker se enostavno ‘ni splačalo trpeti’ zaradi zgodbe, to velja zlasti za prevedeno literaturo, npr. V njenih čevljih. Tu pa kar nisem mogla proč od knjige!)
Ostalo, s citati vred, pa na linku! Vredno branja, priporočam in čestitam avtorju k njegovemu prvencu!
K.