Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis nadmorska višina – okrajšava

nadmorska višina – okrajšava

Zdravo,
a kdo pozna uradno okrajšavo za nadmorsko višino? Jaz je nikjer ne najdem, pojavlja se pa vse možno.
Hvala za odgovor.

Iz besedil poznam n. m., tudi v pravopisu je ta krajšava, razložena je z “nad morjem”.

K.

Zdi se mi, da sem brala tudi že nad. v. 🙂
Ja, res je kar nekaj različic.

Ampak, Kerstin je že preverila: pravopis navaja n. m.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Zdravo,
hvala za odgovore.
n. m. sem našla tudi sama, zanimalo me je le, ali obstaja še kaj drugega.
V besedilu, ki ga lektoriram, se pojavlja n. m. v. (kar seveda nima orave teoretične podlage). Kaj pravita?
Natasa

Krajšava n. m. v. ni smiselna, saj ne ustreza podstavi krajšave. Če v tem primeru n. m. pomeni nadmorska (ob v. za višino), ni smiselno, da se nadmorsko krajša z dvema črkama s presledkom, ker bi to kazalo na dve besedi, ki se pišeta s presledkom. To pa ni smiselno.

Sicer imamo izjemo, ampak drugačno: dve besedi krajšamo z dvema črkama, vmes pa ni presledka, čeprav ta je med besedama: to je > tj.

Torej je v tvojem primeru edina pravilna krajšava n. m. v pomenu ‘nad morjem’. Če pa vzrajajo pri nadmorski višini, predlagam raje tak zapis: 500 m nadmorske višine (n. v.).

Torej krajšavo dodam neposredno k besedni zvezi, ki jo krajša, in s tem nakažem, kako jo nameravam pisati čez celotno besedilo. S tem ne izgubim na pomenski vrednosti, ni pa tudi ne skregano s pravopisom, saj je krajšava korektno zapisana glede na besedno zvezo, na katero se nanaša.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Če lahko še jaz kaj rečem, čeprav sem iz vprašanja izvzet in čeprav bo moj odgovor brisan:

Na spodnjih povezavah vidite dve sliki, ki dajeta slutiti, da je bila ena pika prelimana na drugo mesto.

m n.m.
http://img.rtvslo.si/_up/upload/2009/06/02/64592725_vrsic_show.jpg

m.n.m
http://www.a2u.si/bambi/GenerateImages/GetImage.aspx?AlbumID=49&Size=M

Torej metrov nad morjem. “n. m.” po moje ni zadosti, če prej ni navedene merske enote. Seveda pa bi od ntassse pričakoval več sobesedila.

Še konstruktiven odgovor: če se le da slutiti, da številka pomeni nadmorsko višino, je zadostna pritiklina m, torej metri.

Vršič, 1611 m

Pozdravljeni,
gre za strokovno besedilo, tako da so mere marsikdaj nujne.

odločila sem se za pisanje 100 m n. m.

Bob, in zakaj bi potreboval kontekst?

Za res utemeljen odgovor.

New Report

Close