Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Slovenščina – javni jezik v RS

Slovenščina – javni jezik v RS

Živijo!

Imamo Zakon o javni rabi slovenščine, vendar tako na fakultetah, kot v medijih in javnih seminarjih, filmskih projekcijah, debatah itd. pogosto slišimo ali beremo le angleščino (ali druge tuje jezike). Zanima me, kako je to – s pravnega vidika – mogoče? Ali ni nobenih sankcij oz. obstajajo kakšni podzakonski akti, ki to dovoljuejo? Seveda nisem kakšen fanatičen zagovornik slovenščine, da ne bo pomote, zanima me čisto pravnoformalno.

Lep pozdrav in hvala za pojasnila!

D.

Problem je v tem, da slovenščine nihče več ne zna. IMHO.

Živijo!

kolikor sem jaz spremljala te stvari, se organizatorji takih dogodkov največkrat ven vlečejo s t. i. “mednarodno udeležbo”, pa čeprav pride samo en gost iz črne gore ali bosne. kot da niso še nikoli slišali za simultano prevajanje!! zato tudi zadnje čase na portalu slovlit potekajo razprave o tem, ali zaradi takih reči slovenščina kot jezik znanosti izumira.

Ne razumem, kje je problem. Na fakulteti ne boš slišal predavanj v angleščini, razen jo študiraš, ali pa je predavalec iz tujine. Enako velja za vse ostale primere, ki jih omenjaš.

Mene je zelo presenetilo, ko sem si šla v trgovino kupit pohodne čevlje in so bili nazivi v angleščini: hiking shoes itd.

Hmmm, mogoče so pa primerni samo za hajkanje po (tujih) hribih. 🙂 Če pa hočeš hribolaziti, moraš nabaviti gojzarje. 🙂

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Iz SLOVENSKIH Konjic smo dobili dopis v angleščini …

New Report

Close