Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis moj, svoj

moj, svoj

Prepričana sem, da je pravilno “vabim te na SVOJ rojstni dan” in ne “vabim te na MOJ rojstni dan”, samo ne znam razložiti, zakaj je tako. Imam prav ali se motim? Zakaj je tako?

Hvala za razlago in lp,
Katarina

Katarina Prva napisal:

> Prepričana sem, da je pravilno “vabim te na SVOJ rojstni dan”
> in ne “vabim te na MOJ rojstni dan”, samo ne znam razložiti,
> zakaj je tako. Imam prav ali se motim? Zakaj je tako?
>
> Hvala za razlago in lp,
> Katarina

Vseeno je pravilno “vabim te na MOJ rojstni dan”, saj bi na SVOJ pomenilo, da prijatelje vabiš na NJIHOV rojstni dan.

Filip napisal:

> Vseeno je pravilno “vabim te na MOJ rojstni dan”, saj bi na
> SVOJ pomenilo, da prijatelje vabiš na NJIHOV rojstni dan.

To pa ne bo drzalo. SVOJ je pravilno, ne pa moj. In SVOJ ne pomeni, da jih vabi na NJIHOV roj. dan. Ce bi hotela vabiti na NJIHOV roj. dan, bi morala napisati vabim te na tvoj/vas rojstni dan!

Svoj je pravilno.

Moskva, a se ti tako zdi ali veš, da je tako. Če veš, potem utemlji. Filp je svoj odgovor utemljil. Zelo logično – meni sedi!

lp

Se strinjam s Filipom in njegovo razlago.

Vabim te na svoj rojstni dan je pravilno. Tehnično. Ni pa naravno. Čisto po zdravi kmečki pameti gre za pleonazem. Povsem zadošča že:
Vabim te na rojstni dan /…/
Katarina.

Če ni drugače navedeno, je menda jasno, da gre za praznovanje rojstnega dne podpisanega. Včasih ljudje kompliciramo:) Če bi šlo za rojstni dan tvojih staršev, moža ali otrok, bi to pač dodala …

Sama bi “svoj rojstni dan” dodala k znamenitemu klišeju “spodaj podpisani”, ki pa je menda vendar že izkoreninjen.

Lepo napisano, Jana, predvsem glede pleonazma in njegove utemeljitve. Včasih je dovolj že, če malo spremenimo pogled in stališče, pa gre laže naprej.

Tehnično bi seveda res šlo s “svojim rojstnim dnevom”, vendar … če bi že vabil, bi napisal nekaj podobnega kot “vabim vas na PRAZNOVANJE, SREČANJE, ZABAVO … ob mojem rojstnem dnevu. Na sam ROJSTNI DAN težko prideš ali vabiš, to je samo koledarsko dejstvo. Tudi meni se je danes zgodilo, pa kaj potem :))

Kaj se ti je zgodilo, a da imaš rojstni dan?

ne boš verjel, ravno to se mi je res zgodilo :))

Potem pa vse najboljše! 🙂

vse najboljše Filipu in vsem, ki se jim je danes to slučajno zgodilo!

Hvala, hvala … obema :)))

Z malo zamude, vse najboljše!

Kar zadeva temo, se pa strinjam z Jano.

Boljše pozno kot nikoli 🙂
Filip, vse najboljše za tvojih 23,5 pomladi!

@>–.—–.’—— (saj vem, da so vrtnice bolj za ženske, ampak steklenice vina ne znam narisat 🙂

:)))
Jana, s tisto polovico si dobro zadela, na nek način. Hvala za lepe želje in tudi za vrtnico – pretvoril sem jo v steklenico vina, ki pa se bo do konca izpraznila šele jutri, ko bom nazdravil spominu na našega največjega pesnika.

Ob podobni priložnosti sem pred leti tudi jaz sestavil eno kitico:

Tečejo meseci, odhajajo leta,
še lepša kot včasih so mlada dekleta.
Vendar prehitro nam vsem čas uide,
včasih kaj mine, preden sploh pride.

Pozdravljeni! To stran sem odkrila med iskanjem pravila za rabo besed moj in svoj. Ker sem kasneje našla odgovor na to vprašanje, tukaj pa (očitno)niste prišli do zadovoljivega zaključka, objavljam link: http://www.centerslo.net/slvnforum/replies.asp?FID=4&MID=1631. Lep pozdrav!

Zadovoljiv zaključek je seveda zelo relativen in subjektiven pojem 😉

Seveda je pravilno le “svoj”. Raba “moj” je v tem primeru kalk po italijanščini in angleščini.

New Report

Close