zanimivejša beseda, besedna zveza
Katera beseda ali besedna zveza se vam zdi posebno zanimiva ali pa vas je iz kakršnega koli razloga pritegnila?
Na primer: vzbrst – šestčrkovna beseda brez samoglasnika.
Take besede (sneguje, ki je sistemsko čisto pravilna tvorjenka po analogiji dežuje, ni pa seveda pravilna z vidika jezika) dokazujejo, da že otrok jezik dojema sistemsko. Podobno je na primer s tvorjenjem množine samostalnika človek: človeki. Tisti, ki se več ukvarjajo z otroki, bi verjetno vedeli še za več takih primerov, ki se tudi meni zdijo zelo zanimivi.
Ko sem bila manjša, sem rekla, da gledam Tominjerryja in kasneje ugotovila, da veliko otrok pravzaprav ne ve, da gre za dva lika: Toma in Jerryja. 🙂
Otroci so sploh vir jezikovnih poslastic :). Moja dva sklanjata dan – dana – danu … In glagol ‘jemati’ spregata: jemam – jemaš – jemá.
Zanimive oz. ‘slastne’ besede in besedne zveze si kot pesnica ponavadi zapišem na kakšen listič, iz takih besed se lahko rodi navdih ali obratno – ko pride sam, se beseda zlije vanj.
Recimo:
– zgrabek
– razmetanine
– miazma
– krhljevka
– vejevina
– diližansa
– srhek
V kombinaciji pesnjenja in ‘žlobudravščine’ mojih malčkov je nastala beseda brahek. Hči namreč ni mogla izgovoriti grahek in je govorila brahek, kar mi je bilo prav všeč (‘žal’ je tega že konec). Sama pa sem tako poimenovala trivrstične pesniške oblike (svoboden slog in vsebina, edini pogoj so trije verzi). Prišlo mi je namreč na misel, da so trivrstičnice pesmi, drobne kot grahki. Ker pa so to grahki za Branje, so Brahki. 🙂 Brahki so se že ‘prijeli’ na našem pesniškem portalu, več skupaj jih vežemo tudi v stroke. 🙂 Zanimivost: eden od pesnikov je povedal, da ‘brachus’ v grščini pomeni – kratek. Torej povsem ustrezen izraz, čeprav po naključju. 🙂
Se opravičujem, če sem malce zašla.
K.
Tule imamo kar nekaj zanimivih besednih zvez, najmanj po dve v vsakem stavku:
Pred večko dvomilijonsko množico zbrano v Washingtonu je pred nekaj minutami na stopnicah kongresne palače slavnostno zaprisegel Barack Obama.
S tem je postal 44. predsednik ZDA, ter prvi afroameričan na tej poziciji. Novega ameriškega predsednika v tem trenutku varuje štrikrat več varnostnikov, kot Georgea W. Busha na njegovi inavguraciji.
v
z
d
r
ž
l
j
i
v
Se opravičujem, res jih je sedem. Meni je predvsem težko slišati v medijih, ko nekateri ne znajo ali pa nočejo izgovarjati zvočnikov in potem dobimo filem, vimbeldon in še in še. Čakam samo še na čmerlja, smert in vert.
v Avstriji je kraj Ischgl, ki mu Ljubljančani rečejo Išgel, domačini pa pač Ižgl. Kot da je to težko.
Beseda iz 45 črk: Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg
Menda ima napako. 🙂 Dvajseta črka ne bi smela biti U, ampak O, osemintridesta črka pa bi morala biti H, ne pa N: Chargoggagoggmanchaoggagoggchaubunaguhgamaugg.
Več pa tule: http://www.rtvslo.si/zabava/modload.php?&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_menu=1&c_id=40273
Kdo ugane, kaj tole pomeni? 🙂
Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu.
Ime ima 85 črk in označuje hrib na Novi Zelandiji.
In tale? 🙂
Krung thep mahanakhon bovorn ratanakosin mahintharayutthaya mahadilok pop noparatratchathani burirom udomratchanivetmahasathan amornpiman avatarnsathit sakkathattiyavisnukarmprasit.
Pomeni Bangkok, ima pa 167 črk.
še eden. 🙂
Gorsafawddachaidraigddanheddogled dollonpenrhynareurdraethceredigion.
Oznaka železniške proge v Walesu, ima pa 67 črk.
Še eden bolj znanih:
El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Ángeles de la Porciúncula.
Jap, Los Angeles. 🙂
Več pa tule: http://www.rtvslo.si/zabava/modload.php?&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_menu=1&c_id=40283
Vsebinsko mi je zanimiv glagol ponotranjiti. Znanje oz. koncepti, ki jih ponotranjimo, se kar nekako izgubijo v našem umu in ko jih potrebujemo, jih bolj ali manj z lahkoto prikličemo v delovni spomin. Da ne omenjam, da smo to znanje lahko pridobili tudi v tujem jeziku in ga nato uporabljamo v maternem (recimo). Kaj neki vsrkavamo vase: mentalne podobe,predstave?