Rabim dobro dušo, ki mi bo čimprej prebrala in poparvila 9 strani laičnega prispevka
In zakaj bi dobra duša ali kdor koli prebral in poparvil 9 strani laičnega prispevka? En sam razlog, prosim.
Seveda je proti plačilu. Zakaj pa ne bi bilo? Svetujemo, ko je kdo v zagati in ne ve, kako kaj napisati, 9 strani je pa tako kot nakapljati gorivo v tank avtomobila. Saj kaplja pa nič ne stane, kajne?
Si pa kr ne upam mejla napisat, so me pa ja tu vnta naredli ko zadnjega psa. Da me bojo pol še po mejlu napadali.
Sem šokirana.
Sploh ko sem malo po spletu prečekirala cene za lektoriranje-alaluja bom rekla še enkrat.
In res sem mislila, da se bo našel kdo, ker jaz tudi mariskdaj kakšnemu neznancu pomagam-ti si pač naivna mi reče moj mož.
Se mi brezveze zdi plačevat, ker itak mislim da nimam veliko napak.
Vseeno hvala.
Aja pa še to, če je 9 strani z 1,5 razmikom veliko dela, sem pa jaz picikl. To rečejo samo tisti, ki ne vejo kaj je velikooooo dela.
O tem smo na tem forumu že razpravljali pred časom in prišli do poslovnika foruma – ponujanje storitev oz. oglaševanje svojega dela/pomoči naj se na forumu ne bi izvajalo (razen v izjemnih primerih). Nimam nobenega posebnega mnenja glede nikogar, ki ponuja svojo storitev, to velja za vse. In ponudba enega bi lahko preprosto sprožila plaz in tale forum bi se namesto svetovanja spremenil v forum ponudbe/povpraševanja.
Če kdo želi ponuditi svojo storitev ali povprašuje po lektorju, lahko to stori v forumu o delu: http://med.over.net/forum5/list.php?59 ali pa si poišče lektorja v množici ponudb na spletu. Kdor pa ponuja svojo storitev, lahko to stori na drug način, npr. na predlaganem forumu ali drugod. Odločitev je povsem njegova.
Prispevek avtorice dark_rose je bil samo to: ponudba njenega dela. Kot sem tudi pojasnila jani30, in to velja na splošno, je forum namenjen predvsem svetovanju o jezikovnih težavah ali nepoznavanju strokovnosti področja ipd. Iskanje lektorja pa ni nekaj, kar bi bilo tako izjemno, da tega ne bi bilo mogoče storiti drugod in bi nekdo nujno potreboval tak “nasvet” na forumu.
Ker prispevek ni več viden, nimam možnosti preveriti, če sem napačno razumela, da dark_rose pri pripravljenosti pregleda teksta ni omenjala plačila. Odločitev o izbrisu je vsekakor v rokah moderatorja.
Bi pa po svoji stari navadi dopisala še nekaj v razmislek slehrnemu od tistih, ki se tukaj zbiramo.
Imam prijateljico, ki pravi, da ima včasih človek občutek, da naleti na ljudi, s katerimi ne more najti skupnega jezika in zato posledično prihaja z njimi v nenehen konflikt. A kadar se mu to dogaja pri komunikaciji z večimi ljudmi, je prav, da morda razmisli, če ni vzrok za težave v njem samem.
Sedaj mi je končno jasno, zakaj so bila vsa moja sporočila izbrisana. Ne želim kogarkoli užaliti, vendar se mi ne zdi pravično, da se sporočila brišejo zgolj zato, ker si je moderatorka zamislila, da “ponujanja storitev” tu ne bo. Res je, da ima vsak pravico odločati po svoje, vendar je moje mnenje, da je ta odločitev nesmislena. Potemakem bi jaz tudi prijateljici, ki me je res lepo prosila, pred časom že, če ji lahko pregledam seminarsko nalogo, ki je obsegala 27 strani, brez razmika med vrsticami, rekla: “Uf, to je pa ogromno strani, ti bom pregledala, ja, le če mi plačaš!” Mislim, to je nizkotno!! In srčno upam, da tokrat sporočilo ne bo ponovno izbrisano.
ŽANA, prav imaš. NISEM omenjala nobenega plačila, le mojo pomoč, kolikor je, kot študentka slovenskega jezika s književnostjo, premorem. Nisem materialistka in za marsikatero stvar, ko bi mi resnično lahko plačali (govorim na splošno, ne samo lektoriranje oz. pregledovanje besedil!!), sem plačilo vedno zavrnila. Človeško sem ponudila roko, ker si vedno v glavi zamislim, kako bi meni bilo, da bi jaz potrebovala pomoč pa bi mi je drugi odrekel oz. bi mi pomagal LE, če mu plačam.
Žalostno je, da se dandanes vse vrti le še okoli denarja.
Še vedno pa sem mnenja, da poiskati pomoč in jo ponuditi, ni prav nič protizakonitega. Pa se malo zamislite nad temi besedami, ko boste vi potrebovali karkšnokli pomoč.
Moderatorka si ni ničesar zamislila glede ponujanja storitev, to je zapisano v poslovniku foruma. Kot sem omenila že prej, ne gre za nikogar osebno, to velja na splošno za vse.
dark_rose, kaj dosti se za pomoč itak ni prosilo: vidim eno napol napisano prošnjo, sledijo obsodbe.
Me pa veseli, da si lahko v glavi zamisliš, kako bi tebi bilo, da bi potrebovala … itd.
Potem si lahko v glavi zamisliš tudi, da je pomoč eno, podpiranje lenobe drugo, obsojanje tistih, ki nimajo časa delati zastonj za popolne neznance, pa malo predrzno.
A. K., če ti v omenjenem primeru vidiš zgolj podpiranje lenobe in obsojanje drugih, ki nimajo (niti niso pripravljeni) delati zastonj za popolne neznance – zakaj bi bilo narobe, če se pojavi na teh forumih nekdo, ki skuša pokazati, da lahko veliko spremenimo v svojem okolju tudi, če na kanček nesramnosti odreagiramo prijazno? Obdrži svoje mnenje, ravnaj tako, kot se ti zdi prav – a dovoli, da se drugi odločijo za drugačne poteze, če v tem vidijo nek smisel.
ŽANA, bodi iskrena in mi povej, na podlagi katerega dela prošnje si je jana30 zaslužila drugačno obravnavo? Je prosila lepo? Nam je zaupala, da ima finančne težave? Niti ni povedala, za kakšno besedilo gre, koliko časa ima dobra duša na voljo, da ga pregleda, za kakšen pregled besedila sploh gre itd. Vprašala je le, če bi kdo to naredil. In to celo brez prosim, hvala … To je vsaj pomanjkanje kulture, če že ne popolna lenoba. In zato sem govorila o podpiranju lenobe. Jaz ne nasprotujem temu, da je dark_rose pripravljena pomagati. Nasprotujem pa žaljenju tistih, ki niso!
Razumem tako eno, kot drugo stran.
Tudi jaz bi rada, da mi kdo popravi tekste, “saj vendar ne moremo takih objaviti”, pa vendar mi jih nihče ni dolžan.
Če se kdo najde, ki jih je pripravljen, pa sem zelo vesela. Moram pa biti za to hvaležna in nekaj dati v zameno.
Obstajajo pa ljudje, ki pričakujejo. Težko bi rekla, da je ta punca med njimi, ampak tako veliko jih je, da smo včasih vsi malo preveč občutljivi na to.
Kakorkoli… bil je nesporazum, nekaj vroče krvi in nesoglasij.
Verjetno bomo tudi znotraj Med.Over.Net narediti še bolj doreči pravila, ampak saj veste, čez pogovor ga ni. Ta vedno prinaša rešitve. Zato tudi sedaj prosim, da se pomirimo in počasi zapremo to poglavje.
Če bo še kaj prihajalo do nesoglasij, pa malo bolj strpno. In se bomo vse zmenili.
Andreja
Jana30, imam le dve pripombi.
Prvič: Glede na to, da pišeš na javni forum oz. portal, bi bilo prav, da se izražaš slovensko. “so me pa ja tu vnta naredli ko zadnjega psa.” “sem pa jaz picikl”. To sta le dva primera, ki sem ju opazila in se mi nikakor ne zdita primerna, oprosti. Med prijatelji in sorodniki se pogoovarjaj po želji, tu pa se zavedaj, da bere celotna Slovenija. In da je tvoje izražanje tudi pokazatelj tvoje olikanosti in odnosa do maternega jezika.
A. K.: “Je prosila lepo? Nam je zaupala, da ima finančne težave? Niti ni povedala, za kakšno besedilo gre, koliko časa ima dobra duša na voljo, da ga pregleda, za kakšen pregled besedila sploh gre itd. Vprašala je le, če bi kdo to naredil. In to celo brez prosim, hvala … To je vsaj pomanjkanje kulture, če že ne popolna lenoba. In zato sem govorila o podpiranju lenobe.”
Se popolnoma strinjam. Ko sem še enkrat prebrala prvo sporošilo Jane30 in že sam naslov te teme, sem opazila, da o kulturi ni kaj dosti poučena. In to sem izrazila tudi že v svojem prvem odstavku tega sporočila.
Andreja: “Če se kdo najde, ki jih je pripravljen, pa sem zelo vesela. Moram pa biti za to hvaležna in nekaj dati v zameno.” Tako je vsaj vljudno, če ne že kaj drugega.
Najprej je kultura in olikanost potem pa so pričakovanja in prošnje.
Tudi jaz mislim, da se v teh stavkih skriva bistvo. Bolj se ne bi mogla strinjati:
Andreja: “Obstajajo pa ljudje, ki pričakujejo. Težko bi rekla, da je ta punca med njimi, ampak tako veliko jih je, da smo včasih vsi malo preveč občutljivi na to.”
dark_rose: “Najprej je kultura in olikanost potem pa so pričakovanja in prošnje.”
Lp,
Kaj vse nastane iz enega semega vprašanja, jao jao. Kam plovemo.
Sem pa še enkrat picikl (kolo-bike-bicikl,kolo-becyucle-becikl),da bi se kdorkoli javil če bi napisala prosim, hvala, cenim vas….ja in ravno zato ker smo na javnem foromu jaz vsem nimam namena razlagat zakaj sem to vprašala.
Sem pač mislila, da se bo kdo javil,njemu pa vse razložim.
Zdaj pa dovolj !
PA LEP DAN ŠE NAPREJ.
Jana30: “Sem pa še enkrat picikl (kolo-bike-bicikl,kolo-becyucle-becikl),da bi se kdorkoli javil če bi napisala prosim, hvala, cenim vas….ja in ravno zato ker smo na javnem foromu jaz vsem nimam namena razlagat zakaj sem to vprašala.
Sem pač mislila, da se bo kdo javil,njemu pa vse razložim.
Zdaj pa dovolj !”
Zelo se motiš. S takšnim odnosom ne boš daleč prišla v življenju. Če nisi imela namena razložiti (nihče ti ne bo pomagal kar tako “na horuk”, kakor bi se reklo, ker sem prepričana, da si že slišala pregovor, ki pravi: “Lepa beseda lepo mesto najde.”), potem si drugič prihrani čas in ne objavljaj svojih želja na forumih. Nam pa prihrani svojo nehvaležnost in neupravičeno razburjanje. Da se boš nad svojim obnašanjem in dejanji kaj zamislila pa tako ali tako nima smisla upati. Pa lep dan vsem želim.
Bob, če morda nisi bral, zakaj je bil moj post izbrisan, ne zaradi neolikanosti, ampak je bil razlog drugje.
In prepričana sem, da me brisali več ne bodo pa tudi če, jaz sem povedala, kar sem imela povedati. Zato se s tem ne obremenjujem.
Tako da je bilo škoda tvoje opazke.
Lep preostanek dneva vsem.
Predstavljajte si, da je to frizerski salon. Gospa vstopi in pravi: A bi mi lahko katera samo špičke postrigla? Brezplačno, seveda.
V koliko frizerskih salonih bi vam ustregli?
Če nimamo salona, delavnice, pisarne, ordinacije ali kaj podobnega, še ne pomeni, da lahko svoje usluge kar takole talamo naokoli. Ne rečem, prijateljem ja, pa tudi to se počasi končuje. Smo pač v kapitalizmu. Sama sicer težko zaračuna visoko ceno, če vem, da je naročnik študent ali če nima veliko denarja. A zaračunam pa, saj sem vendar vložila nekaj svojega časa, dela in znanja v to.
Ko grem k avtomehaniku, mi samo za uro dela zaračunajo več kot 30 evrov. Moja ura dela – roko na srce – je bistveno nižja.