Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Sančo Pansa – sklanjanje

Sančo Pansa – sklanjanje

Se opravičujem, če ste o tej temi že govorili, vendar je ne znam poiskati.
Prosim za sklanjanje imena Sančo Pansa.
Hvala lepa za pomoč!

Opravičujem se tudi jaz.

Namreč: Sančo, saj bi šel brskat po pravopisu, slovnicah in netu, utemeljil bi vse razloge za in proti, vendar se mi tega ne da počenjati za neko osebo s tako nedomiselnim vzdevkom.

Ne počni ničesar na silo, Filip.
Hvala vseeno za tvoj glas.

In nekdo je zopet zablestel v vsej svoji “notranji lepoti”. 🙂

Morda bo pa le kdo pomagal … upanje še lahko gojim, kajne?

Floskule tudi. In zakaj bi nekdo namesto tebe brskal? Če mi poveš vsaj en dober razlog?

Sančo Pansa
Sanča Panse
Sanču Pansi
Sanča Panso
Sanču Pansu
Sančem Panso

Sančo sklanjaš kot slovensko ime, ki se konča na -o, npr. Vlado. V zadnjem sklonu se zaradi Č-ja zgodi preglas, zato s SančEm.

Pansa sklanjaš kot Janša – imaš dve možnosti: po moški in po ženski sklanjatvi, jaz sem uporabila drugo, ker se (mi) sliši bolje kot:
Sančo Pansa
Sanča Pansa
Sanču Pansu …

Evo, upanja nisi gojil zaman! 🙂

Smem postreči s še eno floskulo? Nekatere od nas so matere učile olike zastonj, nekatere pa zaman.

K.

Kerstin, najlepša hvala. Zelo si mi pomagala.

Opa, moram se popraviti – mestnik se mi je zatipkal: ni Sanču Pansu, temveč Sanču Pansi (po ženski sklanjatvi).

Ni za kaj. 🙂

K.

Mešana sklanjatev?

Tudi Slovenski pravopis je ta sklanjatveni vzorec postavil na prvo mesto. Seveda je mogoče to zvezo sklanjati tudi: Sančo Pansa, Sanča Pansa … Ampak kot je že navedla Kerstin, dajemo prednost sklanjanju: Sančo Pansa, Sanča Panse …

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

New Report

Close