Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis na Poljskem ali na Poljski

na Poljskem ali na Poljski

živjo,
prosim za pomoč:

Na Poljski so si izmisllili nekaj novega
Na Poljskem so si izmislili …

hvala!

Ena od možnih anomalij slovenščine: izključno “na Poljskem”. Da se na začetku stavka uporablja velika začetnica, pa ni nobena posebnost, le značilnost pisnega jezika, ki jo učijo tam nekje v prvih razredih.

Kot pravi SP 01:
Poljska -e ž, zem. i. (o) |evropska
država|: v ~i >> na Poljskem (rdeče zapisano, ergo pravilno)

Hm, tudi mene je to zanimalo. Zdaj vem. 🙂

Pri teh zvezah je treba edino paziti na predložno zvezo tudi v nadaljnji rabi, torej na Poljskem imajo dolga polja in potem tudi S Poljskega so prinesli nekaj novic. V tem primeru je napačna zveza Iz Poljske so prinesli nekaj novic, še slabša in tudi nepravilna raba pa je v zapisih Iz Poljskega ali pa s Poljske.

Naši vsakdanji rabi so bližji zapisi za Gorenjsko, Dolenjsko ipd. Pri vseh teh gre za podobne primere: na Gorenjskem + z Gorenjskega, če bi hoteli zapisati iz Gorenjske, bi bil ustrezen par v Gorenjski. Napačni pa sta predložni zvezi z Gorenjske ali pa iz Gorenjskega.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Torej ima Besana napako?
Tam nampreč ni v nobenem sklonu Poljskega.

Ima, v srednjem spolu. Ta sicer ni relevanten v tem primeru, ker Poljsko obravnavamo v ženskem spolu, vendar možnost je. 🙂

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Če prav razumem, sem prišla s Poljskega, če sem bila v pokrajini Poljsko. Prišla sem iz Poljske, če sem bila v državi Poljski. S Poljskega so prinesli nekaj novic torej za državo Poljsko ni prav.

Teoretično tvoja razlaga povsem zdrži, vendar ne v celoti. Tudi zadnji stavek je pravilen S Poljskega so prinesli nekaj novic, to pa zato, ker je državi ime Poljska (proti Poljsko), sklanjamo pa jo na Poljskem.

Ni mi čisto jasno, kaj praviš. Nataša, torej trdiš, da je napačno reči iz Poljske, iz Hrvaške, iz Slovaške, iz Madžarske itd. in da bi morali govoriti s Poljskega, s Hrvaškega, s Slovaškega, z Madžarskega?

Hehe. 🙂

Ne, tega nisem rekla, vso razpravo s predlogi sem začela z enega samega stališča – predložnih parov. To je izhodišče. Je že res, da pravopis odsvetuje v Poljski, ki bi ji bil logičen par iz Poljske, vendar vemo, da se to uporablja v slovenskem jeziku.

Po pravopisu je pač pravilneje na Poljskem; ustrezen par je pa s Poljskega.

Pravopis pravi le, da je “na Poljskem” ustrezneje kot “v Poljski”.

Ampak, kolikor vem, pri teh zemljepisnih imenih, ki so lahko srednjega ali ženskega spola, običajno uporabljamo par: “iz Poljske”/”na Poljskem”.
Možno pa je tudi reči “v Poljski” in “s Poljskega”, strogo napačno pa je “na Poljski”, “s Poljske”, “v Poljskem”, “iz Poljskega”.

New Report

Close