spol
Pravilen zapis bi bil Poklical/-a me bo, ko bo imel/-a čas. Za tale drugi del predlagam raje: ko bo utegnil/-a.
Pri teh krajšavah pazi le na končnice glagolov, ne gre vedno le za “dodajanje”, treba je tudi paziti na izpade polglasnikov, npr. bil/-a je zelo poseben/-bna < samo -a bi bilo napačno, ker bi se bralo posebena. Lp, Nataša
Nataša, najlepša hvala za odgovor.
Zanima me, če je pravilna tudi oblika: poseben/-na?
Imam vprašalnik, v katerem je vedno na prvem mestu moška oblika, nato pa še ženska:
Ne pustim ji (mu) do besede, povem ji (mu) vse, kar je in česar ni počela (počel) moja (moj) bivša(i).
Kako je v tem primeru?
Vem, da je napačno pisanje v oklepaju, ampak tako so se odločili drugi in tako moram tudi pustiti … Zanima me le, kako naj naredim, da bo vedno na prvem mestu končnica za moško osebo, nato pa še za žensko …
Pri poseben/-bna in podobnih besedah vedno ponovimo soglasnik, ob katerem izpade polglasnik, nato nadaljujemo. Drugače bi se lahko še vedno bralo poseben + na in ni s tem nič storjenega, če pa zapišemo poseben/-bna, nakažemo, da je treba pri b drugače zapisati končnico, torej pose + bna.
Tvojega drugega vprašanja pravzaprav ne razumem – že v svojem zapisu imaš obliki za moško in žensko osebo, pač v oklepaju. Boljši bi bil zapis s poševnico, vendar če vztrajajo pri zapisu v oklepaju, naj ga pač imajo.
Tudi jaz vprašanja ne razumem najbolje. Če se ne motim, te zanima, ali mora biti vedno na prvem mestu oblika za moški spol. Seveda ne. 🙂
(Mimogrede, ali ste slučajno pozorni na razne obrazce, npr. pogodbah z zavarovalnicami in podobno? Obnašajo se namreč, kot da ženske ne obstajajo. Vedno navajajo samo plačnika, zavarovanca itd.)
Meni (kot moškemu) ni jasno, zakaj se v takih primerih ženske čutite prizadete, saj je menda jasno, da ne gre za opredelitev spola. Lahko pa seveda doktorirate na moško/ženskih ali celo žensko/moških oblikah, ampak s tem ne bo svet prav nič drugačen, teksti bodo pa nagnusni:
“Ne pustim ji (mu) do besede, povem ji (mu) vse, kar je in česar ni počela (počel) moja (moj) bivša(i).”
“Poklical/-a me bo, ko bo imel/-a čas.”
Samo za v koš.
Zanimivo pa je, da so slavistke vedno ženske.
Oprosti Filip, ampak prav nikoli se ne počutim prizadete zaradi tega in mi je praktično vseeno, kako in kaj, le da je pravopisno pravilno. Problem je v tem, da ko ti lektoriraš, si odvisen od urednika in on od tebe zahteva, kako moraš določeno stvar zlektorirati, kar je zame popolna bedarija. Vseeno je ali je lektor moškega ali ženskega spola, tako da kar pozabi na to,saj nismo več v srednjem veku. Vsak naj dela to, v čem je dober,ne glede na spol.
Nataša, hvala še enkrat za izčrpni odgovor.
Tonja, tvoje drugo vprašanje, ki ga nihče ne razume, ima napako. Pišeš, da je v vprašalniku vedno prvi moški spol, potem pa je v tvojem primeru prvi ženski spol.
Ali sprašuješ, če je kakšno pravilo, kateri spol mora biti prvi? Ali misliš, da mora biti moški spol prvi? Ali spolov ne znaš postaviti?
Filip verjetno ni predvideval, da se čutiš prizadeto, svoj post je napisal zaradi Špele in njenega “mimogrede” in zaradi vse te solate, ki nastane iz stavkov, pri čemer pa je seveda tvoja osebna vpletenost ali celo krivda izključena.
A to, da neka oseba opozarja na jezikovni šovinizem, je solata?
Zakaj pa ne bi uvedle jezikovne revolucije in uveljavile dosledne rabe samo ženske oblike nazivov? Podobno bi lahko uveljavile rabo ženske (namesto moške) oblike glagolov, ko se ti nanašajo na oba spola.
Saj vem, Filip tega ne bo razumel. Še dobro, da se vsaj v nečem ne strinjava. 🙂