Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Veš kaj so rekli?

Veš kaj so rekli?

Lep pozdrav vsem!

Najbrž je vejica za vem, kajne? Ampak če stavek uporabim pri govorjenju, ko želim nekomu nekaj razložiti, ne naredim nobenega premora med veš in kaj. Poved: “Veš, kaj so rekli?” mi deluje tako drugačna, ko je zapisana …

Kakšno mnenje?

Ljubomir

Moje mnenje je, da vsekakor mora biti vejica. Ne bi je pa dal npr. pri: “Veš kaj, tako pa že ne boš govoril!”

Ja, razumem. V tvojem primeru je kaj v bistvu predmet.

Včasih se mi zdi, da naših skladenjskih vejic kar mrgoli v besedilu, ki zato deluje odsekano (sesekljano), medtem ko izgovorjeno sporočilo delujne mnogo bolj enotno.

Hvala za odgovor.

Ljubomir

No, to se navezuje na tisto: “Ti pa jaz povem, zakaj.” 🙂

O tem sem razmišljala tudi s te strani: z izpustom vejice pred Veš kaj, vem zakaj ipd. primeri lahko povzročimo dvoumje. Npr.:

Ve kdo?
Ve, kdo?

Tu je velika razlika v pomenu; če slepo sledimo pravopisu, ki v takem primeru nekam “svobodno” pravi, da “je take primere možno pisati tudi brez vejice”, dobimo dvakratni “Ve kdo?” Potem pa vedi bog, kdo. 🙂

K.

Ljubomir, v tvojem primeru ni dvoma za vejico, in sicer za to, ker imaš dva stavka, ki ju vejica ločuje: 1. Ali veš + 2. kaj so rekli = Veš, kaj so rekli?.

Res je, Kerstin, zapisa z vejico in brez nje sta pomensko različna.

Lp, Nataša

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Hvala za vajini pojasnili, Kerstin, Nataša.

Sem vedel, da se pri vejicah lahko orientiramo po glagolu, samo, kot sem že rekel, pri govorjenju se mi vse skupaj sliši kot celota …

Kakorkoli, zanimiva primera z vejico oz. brez, Kerstin. Ena mala vejica, pa je pomen že čisto drugačen.

Ljubomir

New Report

Close