kaj je prav
Živjo!
Pravkar pišem čestitko prijateljici, ki je rodila. Zdaj pa mi prosim pomagajte, kaj je prav:
a) čestitke ob rojstvu Katje,
b) čestitke ob Katjinem rojstvu.
Ali je mogoče vseeno?
Pa še eno vprašanje imam. Zdnjič smo se pogovarjali s prijatelji, kako se prav izgovori Afganistan. Ali se reče dejansko s f-jem ali se reče “auganistan”. Saj vem, malo čeudno vprašanje, ampak nihče od nas ni slavist, imamo pa včasih kako jezikovno debato.
Hvala vam!
Najprej: Afganistan. Nič drugače. Od kod u v izgovoru? 🙂
Glede Katje: pravilna sta oba zapisa, nekako se bolj nagibamo k levemu prilastku, in bil ustreznejši zapis Katjino rojstvo.
Če bi Katji npr. rekla malčica, bi želela vse dobro ob rojstvu malčice. Določeni samostalniki preprosto niso primerni za levi prilastek oz. bi bilo tvorjenje take oblike preveč komplicirano: malčičino rojstvo.
Lp, Nataša
Malčica in podobne izvedbe se mi pa res gnusijo, čeprav je bila malčica tu le za prispodobo. Malčica, tamaučica, tamauček …. bljek, to je pač otrok, hčerka, hčerkica, sin, sinko itd.
Da malo primerjam – kuža, kužica … to so pač psi in psice, kenede.
Če se povrnem k osnovnemu vprašanju – imena otroka (jaz) NIKAKOR ne bi omenjal, saj ga naj še ne bi vedel. To je intimna zadeva staršev, in kasneje, čez ene 14 dni bi vprašal – kako mu/ji bo pa ime?
Auganistan? To je podobno kot štajerski asvalt, ki je povsod drugod asfalt.
Ne, ta tema je bila sprva skrita v ozadju. Že sistem sam je ni objavil, ker pa sem opazila, da je enkrat že bila objavljena, je nisem objavila. Kako je prišla v objavo, ne vem. Zna biti, da je avtorica vprašanje postavila na drugem forumu in je bila premeščena k nam. To bi pojasnilo njeno drugo objavo.
Hvala za tvojo skrb glede mojih pooblastil.
Lp, Nataša