Januarsko branje
Vinko Möderndorfer: Opoldne nekega dne
Če je nedavno padla pritožba, da se MV preveč oklepa sorodnih tem, je tokrat naposled presenetil z nečim povsem novim. Knjigo odlikujeta berljivost in gladko pisanje, ki smo ju pri MV že vajeni. Jezik je skop, preprost, nadvse primeren vsebini knjige, ki jo je zlahka mogoče prebrati v večeru ali dveh. Edina zamera velja temu, da avtor skozi knjigo nekoliko preveč nakazuje, kar se dejansko razkrije na koncu. Skorajda spojlerji.
Skratka, delo “večnega nominiranca” za kresnika tudi tokrat pritegne.
Natsuo Kirino: Rez. Hm. Pravzaprav dobra knjiga, se mi zdi, primerno zapletena zgodba, morda pretirana hladnost in nasilje, liki, ki so najbrž namenoma vsi po vrsti rahlo odbijajoči – morda zato, da na koncu vzljubiš že kakšnega totalnega negativca, itd., itd., itd. Vredno poskusiti.
Aravind Adiga: The White Tiger, booker 2008, se je kljub sumom, da gre še za en mimobrc žirije, po prvih sto straneh izkazal za prijetno branje z dosledno zgodbo. Upam, da bo šlo tako naprej.
David Lodge: Changing Place
Po polomu s Paasilinnom sem bila še vedno žejna humorja, zato sem se obrnila na preverjenega avtorja. Tudi tokrat me ni razočaral. Mojster nekako veselega, mestoma ciničnega ter sem in tja sarkastičnega popisovanja zgod in nezgod iz krogov univerzitetnih profesorjev je tozadevno zagotovo št. 1.
Štorija je preprosta: dva profesorja z oddelkov za anglistiko, prvi iz Velike Britanije in drugi iz ZDA, v okviru mednarodne izmenjave za šest mesecev zamenjata svoji mesti. Sledijo prekucije vseh vrst, deloma stvarne in deloma nekoliko pretirane, kot se za to zvrst spodobi. Zgodba je postavljena v revolucionarno obdobje s konca šestdesetih let.
Sijajna zabava.
Sue Grafton: G is for Gumshoe
Po 60 straneh z olajšanjem odloženo.
Avtorica namreč toliko od 250 strani (morda še več?) porabi za detektivkino dokazovanje sebi in drugim, da je “pravi dedec, čeprav je punca”, pa za dolgočasne opise poti, pa inventarja svoje potovalne torbe, pa vsakega kosa pohištva, ki ga zagleda, pa popisovanja svojih ročnih spretnosti, pa …
(O kaki vsebini pa ne duha ne sluha press)
Barack Obama: pogum za upanje, malo dolgočasno dolgi politični zapisi, vmes pa kakšna iskrivo zanimiva dogodivščina, razmišljanje vrhunskega politika, zanimivo, na momente “preskočljivo” branje….
Tisoč veličastnih sonc, toplo priporočam, zgodba dveh afganistanskih žena z zelo natančno prikazanim položajem žensk v družbi, sicer je že opevan roman, res odlično pisanje
Arija, Nassim Assefi, tudi toplo priporočam, zgodba ženske, ki odide iz Irana v Ameriko, študira, se poroči, rodi otroka, prekine stike s svojimi koreninami, nenadoma popoln preobrat, smrt, in še ena smrt, soočanje z bolečino, klic za koreninami, ljubezen, prijateljstvo….
Aravind Adiga, The White Tiger. Roman je pravzaprav pismo, ki ga indijski šoferčič in bodoči podjetnik piše kitajskemu premierju. Občasno morbidna in zmerno humrona zgodba je presenetljivo tekoča in dokaj dosledna, četudi se proti koncu zazdi, da je kitajski premier morda že malo odveč. Spodobno branje, a – kar zadeva Bookerja – žal še ena izbira v smislu DBC Pierra. Enodnevnica in daleč od odkritja kakšnega novega velikega literarnega imena. Lahko pa se seveda tudi motim.
Se strinjam glede Adige. Se pa tudi sprašujem, ali ni človek malce prikrajšan pri branju, če ne pozna toliko indijske resničnosti, da bi zaznal drobne pikrosti, ki letijo na ta račun. Primerjave z Zločinom in kaznijo vsekakor pretirane. Še en dokaz, da celo tisti, ki odločajo o najuglednejših literarnih nagradah, hočejo pokazat, da oni že niso intelektualni komplikatorji in jim je lahko všeč tudi kaj bolj preprostega, hehe.
Se strinjam glede Adige. Se pa tudi sprašujem, ali ni človek malce prikrajšan pri branju, če ne pozna toliko indijske resničnosti, da bi zaznal drobne pikrosti, ki letijo na ta račun. Primerjave z Zločinom in kaznijo vsekakor pretirane. Še en dokaz, da celo tisti, ki odločajo o najuglednejših literarnih nagradah, hočejo pokazat, da oni že niso intelektualni komplikatorji in jim je lahko všeč tudi kaj bolj preprostega, hehe.
@Oja: in na mah požrla sto strani.
Meni se je godilo enako …
@insajder: Adiga je kot Zločin in kazen v stripu 🙂 Del, ki mi je bil najbolj všeč, je bil pravzaprav tam, kjer se mali človek spaja z našo korporativno resničnostjo v Bangaloreju.
Bookerje pa zgleda prav lepo kolobarijo. Naslednje leto napovedujem derivat McEwana/Hollinghursta. Kar je pravzaprav slaba novica.