Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Vejice – kje?

Vejice – kje?

Prosim za nekaj pomoči. Menim, da tukaj ni vejice. Ali imam prav?

Glede na povprečno število okužb v obdobju od leta 2003 do leta 2007 število okuženih z xy ne kaže trenda naraščanja ali upadanja.

Pa tukaj?

Prvo gojišče, pripravljeno za …
Bakterija xy, obarvana po ww.
Število okužb z xy v Sloveniji od leta x do leta y po mesecih v primerjavi s 5-letnim povprečjem.
Delež okuženih z xy v Sloveniji glede na spol kot povprečje obdobja od l. x do l. y.
Lahko se pojavijo trajne posledice kot npr. x ali y.
… priprava tako v wwwwww kot tudi v wwwwwwwww.

Upam, da si bo kdo vzel časi in popravil, če je kaj narobe.
Hvala, L.

Ja, prav imaš, vejice so povsod v redu.

Predlagam pa boljši zapis (kopičenje!): Glede na povprečno število okužb med letoma 2003 in 2007 število okuženih z xy ne kaže trenda naraščanja ali upadanja.

In tu predlagam le še malenkostni popravek:
… priprava tako v wwwwww kot wwwwwwwww.

Lp, Nataša

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Natašine pripombe so nejasne, neutemeljene in nepravilne,

Filip, če imaš kaj povedati, povej.

Če sem se zmotila, bom svojo napako popravila, ob opravičilu seveda, žaljenja brez veze pa ne bom dopustila.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

A je pravilno (presledek)? 4 %
Kaj pa odstotki v tabelah in grafih? Presledek med številom in odstotki ali ne?
… med letoma 2003 in 2007, t.j. …

Še tole.

vzhodna Slovenija, primorsko območje,

Ravno tako kot v leta xy je bila najvišja …

Ja, med številko in znakom je vedno presledek, paziti je treba le, ko zapišemo npr. 4-odstotni padec, v tem primeru številko in besedo povežemo z vezajem.

Tudi v tabelah in grafih velja to pravilo. Mimogrede, v besedilu se nekako nagibamo k temu, da bi bili % izpisani, torej odstotek ipd., v grafu in tabeli je pa seveda priročneje, da se piše z znakom, npr. Delež prometa v letu 2007 ali Promet v letu 2007 (v %).

Krajšavo to je pišemo tj., brez pike za t-jem.

Lp, Nataša

Ja, imam kaj povedati. Žalil te nisem, tole “brez veze” je pa zelo neslovensko.

Poleg tega je “med letoma” dvoumno, ker dopušča razumevanje, da bralec prvo in zadnje leto izključi. Lolina formulacija je jasna.

Kot sem že večkrat napisal, je pri nestičnosti znaka % problem v tem, ker tega svetovni standard (Excel) ne podpira.

… DA tega …

sorči

To, da zvezo v obdobju od leta do leta, poenostavimo oz. popravimo v med letoma, je povsem korekten lektorski popravek.

In ja, znaki in številke se pišejo nestično. Če pa tega Excel ne podpira, ne more in ni problem lektorja. Mimogrede, tudi sama sem že kak graf zrisala v Excelu in ga nato prenesla v Word, tudi pri lekturi vedno popravim v Wordovih grafih in tabelah presledke med številkami in znaki.

Toliko o neutemeljenem in zavajajočem lektorskem nasvetu.

Druga vejica je “brezvezna”.

Ta popravek je lahko z lektoroslovne ZNANOSTI sicer korekten, sicer pa povsem nepotreben. Morda se nekemu lektorju tako lepše sliši, tako kot je nekomu bolj všeč Helena Blagne, drugemu pa Simona Weiss.

Če so v Excelovem grafu napisani odstotki skupaj s številko (npr. 40%) in to prenesemo v Word, tega tam ne moremo spreminjati oz. “popraviti”.

LP
Filip_

Ne more BITI in ni, kenede. Pa ne mi spet napisat, da v jezikovnih nasvetih ne gledaš na pravilno izražanje ali kako že gre ta floskula.

LP
Filip_

Wordovega grafa še nisem videl, kapavem.

Še nekaj me zanima, in sicer, ali se v kazalu slik in grafov piše na koncu naslova pika (enako pod grafom oz. tabelo kasneje v besedilu)?

Ali je pomišljaj nestičen (v smislu od do)?

Kaj pa ……… se smatra ……

HVALA in lep pozdrav.
L.

V naslovih ni pik.

Tisto je vezaj, ne pomišlja in je stičen, recimo “na straneh 45-52 opisujem …”.

“Kaj pa ……… se smatra ……” Ne razumem.

LP
Filip_

Smatra – kako bi zvenelo bolj slovensko (…nekaj se smatra…)

smátrati -am nedov. (a) publ. imeti za, šteti za: smatral ga je še za otroka; smatrati koga za poštenjaka /
smatrati za potrebno // misliti, meniti:

LP
Filip_

Pravopis 1994:

Pomišljaj se rabi neskladenjsko:
1. namesto predlogov od…do (t.i.predložni pomišljaj), piše se stično na obeh straneh: proga Ljubljana-Trst (= od Ljubljane do Trsta), knjiga bo stala 80-100 SIT, str. 125-132, v letih 1941-1945, Odprto 8-12, prekop Ren-Donava;
2. nestično namesto odstavčne številke ali črke (t.i. odstavčni ali alinejni pomišljaj):
Lastna imena se delijo na:
– osebna (ime in priimek),
– zemljepisna (imena krajev, vod, gor),
– stvarna (imena ustanov, podjetij).

A to še drži?
V vseh primerih je napisana daljša črtica (sama sem menila, da je daljša pomišljaj, krajša vezaj). Kako vtipkati daljšo črtico na rač. oz. ali je vseeno, če je črtica kratka?

Piše tudi t.i., že prej pa sem dobila nasvet, da se tj. piše brez pikice za j.
če prav razumem zgornje pisanje, ni narobe, če npr. v seminarski nalogi napišem za številko odstotke brez presledka – 7,6%. Morda bolje enako v besedilu in grafih, četudi brez presledka kot v besedilu s presledki, v grafu pa skupaj?

Lp, L.

Huh, veliko vprašanj …

V veljavi je SP 2001/2003, glede pomišljajev in vezajev pa tvoji navedki v glavnem držijo, čeprav so iz tega naredili celo znanost, kopiram:

Pomi.ljaj, dalj.a èrtica kot deljaj oz. vezaj, je veèinoma eno-, lahko pa tudi dvodelno loèilo, naèeloma nestièno. Oblikovno loèimo navadni in tako imenovani dolgi pomišljaj, po vlogi pa odstavènega, predlo.nega, oklepajnega, narekovajnega ipd. Dolgi pomi.ljaj pi.emo lahko med povedmi, ki niso deli istega besedila, èe je v njih .e uporabljen navadni pomi.ljaj

Razne “črtice” lahko dobiš v Wordu v meniju Vstavljanje/Simboli: — –

Glede “tj.” si površno oz. napačno prebrala Natašin nasvet, “t. i.” se piše pa tako (torej je pravopis nedosleden).

Znak % piši nestično, v grafih pa odvisno od tehničnih možnosti.

LP
Filip_

Se opravičujem za “FiliHuh, veliko vprašanj …p_”

Težko tipkam na tem prenosniku, mi kar samo nekam skače.

Filip, tole si sicer pozneje zanikal s tem, ko si pritrdil veljavnosti pravopisa, ampak vseeno … V tem primeru se uporablja pomišljaj, in to stično.

Imaš povsem prav, prgrmr, hvala.

LP
Filip_

A to še drži?

V vseh primerih je napisana daljša črtica (sama sem menila, da je daljša pomišljaj, krajša vezaj). Kako vtipkati daljšo črtico na rač. oz. ali je vseeno, če je črtica kratka?

Glede pomišljaja seveda drži, nenazadnje je to navedba iz najbolj jezikovnonormativnega priročnika v slovenskem jeziku.

Daljšo črtico imaš mogoče na tipkovnici že med sistemskimi bližnjicami, nekateri Wordi imajo namreč to že nameščeno, drugi pa ne. Če je bližnjica še nameščena, dobiš pomišljaj s pritiskom na tipki “ctrl” in “-“, če pa je še nimaš, pogledaš v tabeli znakov in si skopiraš pomišljaj (malce daljša črtica od vezaja), tam tudi urediš svojo bližnjico, jaz jo imam enako urejeno, torej dobim pomišljaj s pritiskom na ctrl in -.

Piše tudi t.i., že prej pa sem dobila nasvet, da se tj. piše brez pikice za j.

Ja, zapisa teh krajšanih besednih zvez nista enaka. Besedno zvezo tako imenovani krajšamo t. i., vmes je lahko tudi nedeljiv presledek, zato da se t. in i. na koncu vrstice ne delita vsak v svojo vrstico, to je pa krajšamo tj.

če prav razumem zgornje pisanje, ni narobe, če npr. v seminarski nalogi napišem za številko odstotke brez presledka – 7,6%. Morda bolje enako v besedilu in grafih, četudi brez presledka kot v besedilu s presledki, v grafu pa skupaj?

Ne, pravilno je, da je med znaki in številkami presledek, to velja tako za besedilo kot zapis v grafu. Še bolje je, da v besedilu % izpišeš, če je seveda primerno. Če npr. pišeš kakšno finančno poročilo ipd., je primerneje pisati z znaki, ker drugače nastanejo samo predolgi zapisi in se izgubi jasnost besedila.

V naslovu pike ne pišeš, tudi če naslov oblikuješ kot stavek, v samem besedilu pa lahko naslov grafa in tabele pišeš ležeče, s tem ga zelo elegantno ločiš od preostalega besedila, da se ne zlije z drugo vsebino. Ta ležeči zapis je boljši od zapisa z narekovajem; npr. V grafu z naslovom “Gospodarska rast med letoma 2000 in 2008” je razvidno … > V grafu Gospodarska rast med letoma 2000 in 2008 je razvidno …

Za “se smatra” hitro najdeš kakšne boljše predloge, npr. prevladuje mnenje, strokovnjaki se strinjajo, kot meni ta in ta, je gospodarska rast … Najprimernejši nadomestni predlog pa boš našla v samem besedilu, tako na pamet je brezpredmetno o tem govoriti, ko pa presojaš z vidika besedila, lahko ugotoviš, kaj najboljše paše zraven.

Lp, Nataša

Vsem hvala za odgovore,
Katja, tebi lep pozdrav.

L.

New Report

Close