Kako pravilno vikaš dva človeka?
jaz vedno najdem že tak stavek, da lahko vikam dalje, četudi sta dva…izvolite pojdimo zdaj… tu lahko vikaš ali enega, ali dva ali tri ali množico…izvolite poskusita moj golaž… izvolite, bosta šla z menoj in v tem stavku vidim vikanje in dvojino…
najdi stavek, kateri lahko služi več namenom, slovenščina je bogat jezik in to ti ne bo težko!
Pri vikanju dveh oseb bi morda uporabil polovično onikanje oziroma vljudno naslavljanje:
Kaj pa vi, gospod in gospa, mislita o tem? Kaj pa gospe mislita o tem?
Seveda je to še vedno pogovorno, ampak tudi knjižno se kar uporablja, ker je naravno. Celo t.i. polovično vikanje sem nedavno odobril v neki knjigi. Sam’ res!
vidva dva pa ni enako U2
Uporabljam samo dvojino, ki se mi zdi edina pravilna.
Kaj vidve mislita, kaj vidva mislita.
O, sta že prišla! Pozdravljeni, gospod x, pozdravljeni, gospod Y. Bosta kaj popila? Vikanje je lahko le posamično. Vikaš le enega človeka.
Filip, tvojega polovičnega onikanja ne razumem. Onikanje bi bilo, “kaj pa oni mislijo o tem?” če bi govoril z enim človekom. Kako bi tisti “mislijo” spravil na dva, ne razumem.
Pogovorno je seveda drugače kot relativno strogo knjižno:
O, ste že prišli! Pozdravljeni, gospod x, pozdravljeni, gospod Y. Bosta kaj popila, gospóda?
Vikanje je lahko le posamično. Vikaš le enega človeka.
Več ko jih je, laže jih vikaš. Lahko pa tikaš tudi množico. Hello, you guys!
Polovično onikanje je pa pač nov izraz 🙂
Tale tema je bila sicer prenesena z drugega foruma, tako da dvomim, da sploh kdo od tistih, ki so temo začeli in v njej odgovarjali, spremlja tukajšnje odgovore.
Je pa res zanimivo, kakšne jezikovne primere prinese vsakodnevni pogovor.
Jaz na to stvar gledam takole: za razliko od nemščine(Nemci pravzaprav onikajo), kjer lahko vikamo posamezno osebo (Sie) ali več oseb (Sie) (več osbe lahko tudi “tikamo” (Ihr)) , v slovenščini vikamo samo posameznika. Če jih je več tako ali tako uporabljamo množino, pri dvojini pa uporabimo dvojino: kaj pa vidva/vedve mislita?
Tako malo po ZKP.
Po mojem mnenju je vikanje mogoče eno samo – torej vi ali Vi (spoštljiv ogovor ene osebe, pri množinskem vikanju ta zapis ni primeren). Ne glede na to, ali ogovarjamo dve ali tri osebe, vedno bomo rekli Kaj ste želeli, Rekli ste, da boste prišli …
Lp, Nataša