Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Kako pravilno vikaš dva človeka?

Kako pravilno vikaš dva človeka?

Če sta dva in bi vsakega posebaj vikal, kako jima rečeš skupaj, vidva, ali vi?

Opažam, da 99 % reče dvojici vedno vidva bosta…čeprav potem vsakega posebaj vikajo.Res ne vem, ali je to pravilno, ali pa moraš reči vi, tudi če je dvojica (če vikaš)?

Če vikaš in sta dva, dvojine ne uporabljaš.

Mene moti tisto vikanje na pol: “Boste šla z mano.”

Kr neki, bi rekel moj sin 🙂

Uporabljaš množino, torej enega, dva ali tri in več – vedno uporabljaš množino!
Tudi mene moti polovično vikanje, se je pa hudo razpaslo.

Ampak to kr neki lahko zdaj rečeš in ne bo nič narobe. Tudi meni ni všeč. Kot še veliko pravil (neživljenjskih, togih, butastih) v naši materinščini.

jaz vedno najdem že tak stavek, da lahko vikam dalje, četudi sta dva…izvolite pojdimo zdaj… tu lahko vikaš ali enega, ali dva ali tri ali množico…izvolite poskusita moj golaž… izvolite, bosta šla z menoj in v tem stavku vidim vikanje in dvojino…
najdi stavek, kateri lahko služi več namenom, slovenščina je bogat jezik in to ti ne bo težko!

Seveda uporabljaš dvojino: vidva bosta šla; kaj vidva mislita o tem? vaju najbrž to ne zanima, itd itd.

Seveda uporabljaš dvojino: vidva bosta šla; kaj vidva mislita o tem? vaju najbrž to ne zanima, itd itd.[/quote]

Kar si ti navedla, ni vikanje 🙂

Kaj pa je potem – tikanje ali kaj?

Meni se to zdi popolnoma normalno – četudi osebi vikam vsako posebej, jima skupaj ne bom rekla kaj VI mislite o tem, ampak bom rekla – kaj vidva mislita o tem (ali pa vidve, če sta dve ženski). Za mene to ni tikanje.

Ne, ta kar ti praviš ni vikanje, ampak tikanje. Pri vikanju je treba uporabljati množino, niti ednina niti dvojina ne prideta v poštev.

Santa simplicitas!!!

>http://besana.amebis.si/pregibanje/

vaju lahko prosim, da vi pogledate to stran, vi pa to…

Tole sem vpisala v programček, pa mi ni spremenil nič.

Za moje pojme dveh ljudi (čeprav ju vikam) ne morem vprašati

vas lahko prosim, da vi pogledate to stran, vi pa to..

Pa težko čakam kakega učitelja slovenščine..

>http://besana.amebis.si/pregibanje/

Meni se zdi ta program pri preverjanju takšnih nejasnosti popolnoma neuporaben. Kako naj program ve ali bi ti rada neko osebo tikala ali vikala. Besedilo ti bo spremenil samo v primeru, če boš uporabila tako imenovano “polovično” vikanje, ki je seveda slovnično nepravilno.

ej,vidva dva
a midva
ja vidva dva

srečno Bodi, kar si, ostalih je tako že preveč!

Pri vikanju dveh oseb bi morda uporabil polovično onikanje oziroma vljudno naslavljanje:
Kaj pa vi, gospod in gospa, mislita o tem? Kaj pa gospe mislita o tem?

Seveda je to še vedno pogovorno, ampak tudi knjižno se kar uporablja, ker je naravno. Celo t.i. polovično vikanje sem nedavno odobril v neki knjigi. Sam’ res!

vidva dva pa ni enako U2

Uporabljam samo dvojino, ki se mi zdi edina pravilna.
Kaj vidve mislita, kaj vidva mislita.
O, sta že prišla! Pozdravljeni, gospod x, pozdravljeni, gospod Y. Bosta kaj popila? Vikanje je lahko le posamično. Vikaš le enega človeka.
Filip, tvojega polovičnega onikanja ne razumem. Onikanje bi bilo, “kaj pa oni mislijo o tem?” če bi govoril z enim človekom. Kako bi tisti “mislijo” spravil na dva, ne razumem.

Pogovorno je seveda drugače kot relativno strogo knjižno:

O, ste že prišli! Pozdravljeni, gospod x, pozdravljeni, gospod Y. Bosta kaj popila, gospóda?
Vikanje je lahko le posamično. Vikaš le enega človeka.

Več ko jih je, laže jih vikaš. Lahko pa tikaš tudi množico. Hello, you guys!

Polovično onikanje je pa pač nov izraz 🙂

Tale tema je bila sicer prenesena z drugega foruma, tako da dvomim, da sploh kdo od tistih, ki so temo začeli in v njej odgovarjali, spremlja tukajšnje odgovore.

Je pa res zanimivo, kakšne jezikovne primere prinese vsakodnevni pogovor.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Nataša P, prosim, da še vi napišete, kako je torej pravilno vikanje dveh ljudi, in sicer v primeru nagovora:

G. Novak in g. Božič, (vi) ste rekli …
G. Novak in g. Božič, (vidva) sta rekla …

Hvala!

Jaz na to stvar gledam takole: za razliko od nemščine(Nemci pravzaprav onikajo), kjer lahko vikamo posamezno osebo (Sie) ali več oseb (Sie) (več osbe lahko tudi “tikamo” (Ihr)) , v slovenščini vikamo samo posameznika. Če jih je več tako ali tako uporabljamo množino, pri dvojini pa uporabimo dvojino: kaj pa vidva/vedve mislita?

Tako malo po ZKP.

Po mojem mnenju je vikanje mogoče eno samo – torej vi ali Vi (spoštljiv ogovor ene osebe, pri množinskem vikanju ta zapis ni primeren). Ne glede na to, ali ogovarjamo dve ali tri osebe, vedno bomo rekli Kaj ste želeli, Rekli ste, da boste prišli

Lp, Nataša

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Ne strinjam se z Natašo P. Vikaš lahko le eno osebo, za dve imamo dvojino in za tri množino, kot piše že ah.

V tem primeru se strinjam z NatašoP, čeprav sem morda v prejšnjih postih nakazal kaj malo drugačnega.

Seveda pa moramo vedeti, da vsak jezik obstaja na več nivojih in kar je morda primerno za vole, ni spodobno za junce. No tko nekak.

New Report

Close