Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis pomen povedi

pomen povedi

Če nekdo pove:Prsim, ŠE EN kos kruha!.To pomeni:
a)da je že prosil in pojedel kos kruha,
b)da mu je to prvi kos kruha ,ki ga je prosil in pojedel.
Hvala in lep pozdrav.
Brezveze, ampak.Učim se učim in spet bom….

Po moje pomeni to a), torej želi dobiti najmanj drugi kos kruha.

Če je poudarek na ŠE, lahko to pomeni, da hoče poleg enolončnice, ki jo je dobil, tudi kos kruha.

prgmr – po moje bi moral biti v takem primeru poudarek na KRUHA.

Po moje hoče dodatni kos (še enega), ker je zraven tudi EN. Če bi samo hotel imeti kruh poleg enolončnice, bi dejal: še kos kruha.

Filip, ja, seveda.

Ah, pogovorno se nepotrebni EN hitro vrine tudi v tem primeru.

Ja, to imamo zaradi vpliva nemščine. Kot tudi “ja”.

Kadar želimo izrecno poudariti/poiskati pravi pomen stavka, je pomembno, da je poudarek v stavku na samo eni besedi. To, da sta izpostavljeni/poudarjeni dve besedi, ne more pomagati pri določitvi izrecnega pomena.

Učenec še, če želiš ugotoviti res pravi pomen drugega stavka, se moraš odločiti, katera beseda v drugem stavku je poudarjena. Nato bo mogoče ugotoviti, kateri pomen je odločilnejši.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Uh, pa tako smo se trudili …

:cry :cry

OK.Prsim, še en kos kruha.Nobena beseda ni poudarjena.
Vša stranka ,sogovornik je povedal zgoraj navedeni stavek.Kaj si boste mislili, odgovor naveden pod a) , ali pod b).LP.

Če nekdo nekaj pove ,biseskoraj moral slišati poudarek,ne?

Kot pravi prgrmr, en poudarek mora biti.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Nisem ne vem kakšna “strokovnjakinja”. Menim pa, da ne moreš pri prvi zahtevi, prvem vprašanju itd. uporabiti besedo “še”.
Npr:Prideš v gostilno, usedeš se za mizo.Pride kelnerca in te bo vprašala:Kaj boste še? Jaz pa bom odgovorila:Prosim še eno limonado!
Zelo zanimivo, kdo bi si mislil?!.Lp.

Tudi jaz mislim, da odkrivamo toplo vodo :))

Katja bb – ko pa že ravno odgovarjam, bi te prosil, da malo pogledaš tehnično izvedbo svojega pisanja. Smo namreč na forumu “Al prav’ se piše?” in prav gotovo se ne piše prav, če se recimo ne uporablja presledkov za ločili. Saj ni tako škoda prostora 😉

Od vseh napisanih razlag mi je najbolj logična tista, ki jo navaja Ah:

“Po moje hoče dodatni kos (še enega), ker je zraven tudi EN. Če bi samo hotel imeti kruh poleg enolončnice, bi dejal: še kos kruha.”

Kar pa je v bistvu nadgradnja Filipovega odgovora:

“Po moje pomeni to a), torej želi dobiti najmanj drugi kos kruha.”

V samopostrežni restavraciji si naložiš juho in greš do blagajne, tam te vprašajo, če je to vse, in odgovoriš, prosim, še en kos KRUHA.

Bravo, nastjaa!

Zdaj me pa samo še zanima, če bilo dvakrat zastavljeno vprašanje uganka in če je zdaj rešena :))

Res je g./ga.Filip. Hvala za dobronamerno kritiko-opozorilo. Ni škoda prostora. Površna in nič drugega. Lp.

Me veseli. In seveda sem g., le kako bi bil Filip ženska?

:)))

Kaj pa porečeš na naše odgovore na tvoje vprašanje??

Rada bi prebrala vaša mnenja oziroma strokovne razlage, ker vidim, da ste strokovnjaki na tem področju, za tisto trditev, ki jo je napisala ” no še jaz “. Hvala in še naprej lep dan.

Čedalje manj mi je jasno.

Sicer pa tudi mi “strokovnjaki” na taka vprašanja težko odgovorimo, ker ne poznamo okoliščin, v katerih je bil konkretni stavek izgovorjen. Vsekakor pa smo se maksimalno potrudili 🙂

Kako naj vem, kaj nekdo hoče? Mi tukaj lahko govorimo, ali je stavek slovnični pravilen, lahko povemo, ali bi se ga dalo lepše oblikovati, ne moremo pa vedeti, kaj ima nekdo v mislih.
Nekdo ti reče, da si fejst punca. Kaj ima v mislih?
1. Hoče spati s tabo.
2. Hoče biti tvoj fant.
3. Izrekel ti je le kompliment, ker tako misli o tebi.
4. Izrekel ti je kompliment, da bi se tem nevtraliziral ostro kritiko, ki jo je izrekel malo prej.
5. V resnici misli, da si grozna, pa je raje diplomatski.

Kaj mislite? :))

No, pa bom tako vprašala: Kdaj se v stavku uporablja beseda “še”?.Navezujem se na ” Nisem ne vem kakšna “strokovnjakinja”. Menim pa, da ne moreš pri prvi zahtevi, prvem vprašanju itd. uporabiti besedo “še” ).

Mene pa vsak dan v trgovini na blagajni prodajalka vpraša, želite še kaj?
Če bi vprašala, želite kaj, bi jaz rekla, ja seveda, vse to na vozičku. Pa še ene vžigalice.

New Report

Close