Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Velika začetnica?

Velika začetnica?

Imam vprašanje glede zapisa velike začetnice v primeru:

10. tradicionalni božični koncert

Najde se vse živo. Meni je prav tako kot je zapisano. Ali se lahko interpretira 10. Tradicionalni božični koncert, ker je naslov Tradicionalni …?

Ali je pa možno tudi 10. tradicionalni Božični koncert, ker je naslov Božični koncert?

Narobe se mi zdi le 10. Tradicionalni Božični koncert.

Ali razmišljam prav?

LP, Ani*

Ja, prav razmišljaš. Pri teh zapisih je vedno mogočih več različic, tako je pravilno pisati:
a) 10. tradicionalni božični koncert < 10 je že del pomena naslova,
b) 10. Tradicionalni božični koncert < v pomenu: božični koncerti, ki se odvijajo vsako leto, so že tradicionalni, torej že 10 let. Načeloma bi bilo pravilno tudi 10. tradicionalni Božični koncert v pomenu, da gre za božične koncerte, ki jih tradicionalno pripravljajo že 10 let, vendar moram reči, da je ta zapis kaj neobičajen, zelo redek. Jaz bi prej dala v premislek možnosti a) in b). Zapis 10. Tradicionalni Božični koncert pa ni smiseln, imaš prav, ena beseda naj bo tista, ki je iztočnica naslova prireditve. Če povzamem: kadar ni najbolj jasno, katera beseda je dejansko iztočnica za naslov prireditve, je najvarneje kar vse pisati z malo začetnico – torej 10. tradicionalni božični koncert. Če pa veš, za kaj konkretno gre, npr. da pišeš za organizatorja prireditve, pa ni dvoma.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Nataša, najlepša hvala za tako hiter odgovor. Sem razmišljala tako in iskala potrditev tega v našem pravopisu, pa nisem našla. Piše le pod stvarnimi imeni, da se prireditve pišejo z veliko, npr. Zlata lisica in je potem 10. Zlata lisica, takega primera, kot je moj, pa ni.

Še enkrat hvala.

Lp, Ani*

New Report

Close