Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Vsebina grafov in slik

Vsebina grafov in slik

Pozdravljeni,

imam dilemo. Oddajam diplomo, pa nisem gotova, ali se vsebina grafov/slik piše z veliko ali malo začetnico. Torej npr. da imamo na osi y trditve, kot so: zadovoljstvo z višino cen ipd. Na osi x pa: nakupi za gospodinjstvo. Moje vprašanje torej je, ali obstaja pravilo glede uporabe velike / male začetnice pri grafih. Torej v tem primeru, ali je potrebno na y os napisati: Zadovoljstvo z višino cen ali zadovoljstvo z višino cen. Sem gledala tudi učbenike, ampka je vse zmešano, nekateri uporabljajo samo malo, drugi samo veliko začetnico, še največ pa jih uporablja enkrat veliko drugič malo začetnico. Hvala za pomoč 🙂

Ne, ni posebnega pravila o tem zapisu. Navadno prevladuje zapis z veliko začetnico – podobno kot pri tabelah, kjer vsako prvo celico v stolpcu (npr. v skrajno levem stolpcu) pišemo z veliko začetnico.

Najslabši pa je mešani zapis in svetujem raje zapis z veliko začetnico.

Nataša, najlepša vam hvala! Tudi sama sem se odločila za ta zapis, ker se mi je pri določenih slikah enostavno zdelo, da je zapis predlog in da bolj “paša” začet trditev z veliko začetnico. Potem pa ne bi rada mešala. Še enkrat hvala za tako hiter odziv, lep preostanek nedelje vam želim.

nak, v celice v tabelah praviloma pišemo vse z malo, ker notri običajno niso cele povedi (te bi rabile še piko), in podobno velja tudi za grafe.

No, lepo, da forum obišče še kdo, ki ni iz stroke, ampak ima veliko izkušenj in negira druga mnenja. No, da doda svoje mnenje, nič ne rečem, da pa negira druga mnenja. No, ja … Imamo pa vsaj različna mnenja, tudi to je nekaj.

Nataša, tvoj odgovor je sicer pravilen, a razlaga zanj je napačna. Obstaja pravilo za to (SP, 1994).

Zakaj pa ne ponudiš svoje razlage? Prosim lepo.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Aha, le strinjati se smemo. Saj jaz se tudi strinjam, le tvoja razlaga je res mimo, pa tudi osnovno vprašanje je nerodno. Namreč, ga. pupaprimorka, morala bi vprašati za NASLOVE grafov (ali njihovih osi), ne pa za vsebino ali celo trditve. Za naslove pa menda vemo, kako se pišejo. je pa pisanje z veliko/malo začetnico v takih primerih do neke mere tudi odločitev oblikovalca, le jasno mora nakazati, kaj je njegov namen.

Mina4 – nazaj v OŠ ti priporočam.

New Report

Close