Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis kako in zakaj

kako in zakaj

vpisal sem geografijo oz. vpisal sem se na geografijo.

Kako je prav in zakaj?

Hvala za tiste, ki se s tem ukvarjate.

Vpisal si se na geografijo in še to je pogovorno.
Če bi želel res pravilno povedat, bi rekel, da si se vpisal na Filozofsko fakulteto, v program Geografija ali kakor koli se že imenuje.

Na geografijo kot tako se niti ne moreš vpisat, vedno se vpišeš na FF, izbereš pa program. Če se prav spomnim, je smer nato pedagoška/nepedagoška, a ne?

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Če bi želel res pravilno povedat …

Nataša, napačna raba: namesto namenilnika mora biti nedoločnik.

Vzela sem si čas in kot lektorici mi marsikaj pade v oko.

Hvala za opozorilo, vendar kot sem že omenila v enem svojih prejšnjih postov – smo na forumu in forum ima svoj način komunikacije. Ne mislim, da bi tu zdaj udrihali z nekimi slengizmi in narečnimi izrazi, vendar pogovorni jezik je pa kar običajen. Ne rečem, če se napaka pojavi v dejanskem nasvetu, v drugi komunikaciji pa je pogovornost že običajna. Preprosto zato, ker je forum tak, kot je.

Na forumu pač ni knjižnega jezika in ni nujno pričakovati, da bo vse tipi topi perfektno. Ne iščem izgovora ali se opravičujem za svoj slog pisanja, hočem povedati, da me tudi pri drugih pobudah ne zanima, kako nekdo piše, zanima me, kaj vpraša.

Torej forum in pogovorni jezik, to je vodilo. Tu ne pričakujem knjižnega jezika in ga tudi ne nameravam forsirat. Še manj ne mislim lektorirat drugih sporočil. Ja, sem lektorica, vendar lektoriram besedila, foruma ne lektoriram, samo svetujem pri jezikovnih idr. težavah.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

To razumem. Pa vendarle – zgledi vlečejo, še posebej tistim, ki jim ni vseeno za SKJ.

… še posebej, če kot moderatorka dobiš plačilo (verjetno za SKJ), v nasprotnem primeru se opravičujem.

A se meni samo zdi, da tole tudi ne sodi v temo? 🙂

Sicer se pa (spet) ne strinjam. Povsem razumem, da zlasti na forumu izgubimo kakšno črko, se zatipkamo, napišemo kakšno ločilo preveč ali premalo – skratka, takšne napake so nekaj povsem normalnega in tudi jaz imam verjetno v svojih tekstih veliko napak, ker se mi pač ponavadi ne ljubi brati za sabo.
Kljub temu pa mislim, da bi morali stremeti k temu, da pišemo v slovenskem knjižnem jeziku, tudi na forumu in POSEBEJ na forumu, ki se ukvarja s slovenskim jezikom.

To, da bi vsi pisali v slovenskem knjižnem jeziku, je iluzorno in povsem nepotrebno pričakovati. Predvsem nepotrebno. Forum velja za nekakšen pogovorni medij, če mu lahko tako rečem, in prav zato prevladujejo elementi pogovornosti.

Ali se v svojem vsakdanu tudi pogovarjaš izključno knjižno? Dvomim. Če bi se, bi te hitro opozorili ljudje okrog tebe. 🙂 Pogovorni jezik ni nič slabšega od knjižnega, vsak od njiju ima svoje lastnosti, in to je to. Da pa je nekaj zatipkano, pa ni znak pogovornosti, prej znak tega, kar se nam zgodi vsem, pač na hitro natipkamo in oddamo sporočilo.

Zdi se mi prav, da ne vztrajamo pri knjižnem jeziku, ampak v splošno pogovornem jeziku.

Pogovorni jezik uporabljam v vsakdanjem sporazumevanju,kamor forum ne sodi.

V redu, Petra, tebi forum ni medij vsakdanjega sporazumevanja, meni pa je. Ljudje smo si različni.

Ne, pogovarjam se ne knjižno, pišem pa – vedno. Edini pravili, ki ju kršim, sta, da včasih ne uporabljam velikih začetnic (ko npr. na forum tipkam z eno roko) in da pri pisanju kratkih sporočil (SMS) ne delam presledkov za ločili, da prihranim prostor.

In mislim, da bi ZLASTI na forumu, ki se ukvarja z jezikovnimi vprašanji, morali pisati knjižno.
Kr drgač lahk začnem tut tkole pisat pa bo use uredu, ane?

Tudi jaz mislim, da se pogovorni jezik govori, pisati pa je treba v knjižnem (kolikor ga pač pisec obvlada). Takšnega pisanja, kot ga je ponazorila spela* v zadnjem stavku, jaz sploh ne grem brat. Bi porabil čisto preveč časa, da bi dešifriral, kaj je sploh napisano.

“ne nameravam forsirat … ne mislim lektorirat …” ja pejt spati, kenede, če še namenilnika/nedoločnika nočeš obvladat’.

Ne vem, no, prav kmalu bo čas, da pišem urednikom tega portala. Vsiljuješ neke svoje osebne norme, ki niso skladne z nobeno varianto knjižnega jezika – naslov foruma naj ti bi že sam povedal, kako naj se PIŠE. Foruma pa seveda ne lektoriraš, temveč ga CENZURIRAŠ. Imaš vsa pooblastila, vendar jih ZLORABLJAŠ.

“www.lektorica.si”, že moje krave se ti rezgetajo, pa komaj da znajo brati

Zahvaljujem se za odgovor, vendar mi pa še vedno ni jasno. Če izvzamemo geografijo, kaj je potem pravilno vpisal sem ali vpisal sem se .

Ti pa jaz jasno povem: oboje je enako pravilno v okvirih pogovornega jezika. Glede formalne pravilnosti ti je pa že odgovorila www.

Če ne dobi plačila, njeno zagovarjanje napačnosti in prodajanje megle še manj cenim. Potem lahko vzamem ta njen trud kot nekakšen fanatizem, kjer cena in smisel nista važna. Kot da bi šel v cerkev in poslušal župnikovo pridigo o ljubezni do bližnjega, naslednji dan ti bo pa isti far zabodel nož v jetra od zadaj.

Jep, ta primerjava mi je pa kar uspela, še moje krave mi prikimavajo in žmigajo s trepalnicami.

New Report

Close