Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Leto je že skoraj mimo, čas je za …

Leto je že skoraj mimo, čas je za …

Mislim, da je skrajni čas, da povemo, katere knjige so nam ostale kakorkoli v spominu – po čemerkoli že …

VŠEČNE (vrstni red je naključen):

Vladimir Arsenijević: Išmail
Peter Carey: The Tax Inspector
John Le Carre: The Constant Gardener
Apostolos Doxiadis: Uncle Petros and Goldbach’s Conjecture
Aleksandar Hemon: Nowhere Man
Aleksej Ivanov: Geograf je zapil globus
Miljenko Jergović: Gloria in excelsis; Srda pjeva, u sumrak, na duhove
John Kennedy Toole: Zarota bebcev
Peter Vilfan & Tadej Golob: Peter Vilfan
Graham Swift: Zadnja želja
Goran Vojnović: Čefurji raus!

NARAVNOST ZOPRNA (iz sicer spodobne zbirke Roman MK):

Lucia Etxebarria: Čudež v ravnovesju

PREVOD, KI ME JE NAVDUŠIL: Nuša Rozman – Zarota bebcev J. Kennedyja Toola.

OBLIKOVANJE:
ker na to nisem posebno pozorna, mi ni nič ostalo zares v spominu (nisem ravno vizualen tip). Nasploh se mi zdi, da je pri nas oblikovanje knjig (če ne štejem najhujše komerciale) na prav spodobni ravni. Kot da je v povprečju veliko več izredno in solidno oblikovanih kot pa zmazkov.

Malo sta me razočarali predvsem dve zbirki:
1. Slovanski roman – pusta belina, ki ne bi mogla biti dolgočasnejša. Najbrž je bil cilj kakšna zadržana eleganca ali kaj, rezultat pa je brezhibna dolgočasnost. Podobno kot pri sodobnem pohištvu: Vse bolj se mi dozdeva, da je manj vendarle manj.

2. Euroman: Vse knjige so v isti, sicer lepi rdeči barvi, zdi se mi, da bi jim koristila še kakšna barva.
Na vsaki naslovnici je čez vso širino ozek pas s ČB fotografijo avtorjevih oči. Te pa so takšne, kot pač so, in ne povedo kaj prida, čeprav se toliko govori o očeh, ki naj bi bile zrcalo duše.
Zase vem, da bi – če bi bila pisateljica in bi mi uturili to varianto – moja nečimrnost hudo trpela. Ne bi mi bilo prijetno, da razkazujejo prav moje Sartra vredne podočnjake 😉

Letos sem brala res malo. Še sreča, da sem imela kar srečno roko pri izbiri :-).

VŠEČNE:
Čefurji raus (Vojnović)
Kad su cvale tikve (Mihailović)
Ne zapusti me nikdar (Ishiguro)
Penelopina preja (Atwood)
Spremeni me (Blatnik)

EDINA prebrana KRIMINALKA:
Retrospektiva (Demšar)
(pilgrim me je “prislil” brat kriminalke po 20 letih, če ne več)

FLOP glede na pričakovanja:
Sahib (Veličković)

NEURESNIČENA ŽELJA:
Cesta (McCharty)
(vrsta v knjižnici predolga, predraga za nakup tudi na sejmu)

Letos sem prebrala več kot lani, a sem imela po mojem precej smole pri izbiri (npr. kar 20 % začetih knjig nisem prebrala do konca).

VŠEČ:
– Saramago: Esej o slepoti (po mojem najtežje branje leta)
– Rubenfeld: Interpretacija umora (kriminalka z ozadjem)
– Miniere: Nenavaden par (odnos med zakoncema, napisano tako, da zadane)
– Bennet: Nenavadna bralka (zanimiva ideja, dober slog)
– Štefanec: To se zgodi porednim fantom (odlična kriminalka)
– Kluun: Pride ženska k zdravniku (ne berem resničnih zgodb, ampak tale!!!)
– Demšar: Retrospektiva (odlična kriminalka)
– Mihailovič: Ko so cvetele buče (romanček, ki ima nekaj več, pritegne in ne spusti)
– McCall Smith: Angus (spet nekaj odličnega iz zbirke Miti)
– Anita Shreve: Skrivaj in Lučka v snegu (odličen slog, lep jezik, vsebina se lepo bere, ampak je ena letno dovolj)

ZANIMIVO NELEPOSLOVJE:
– Zorko: Knjiga mrtvih (kuharska knjiga)
– Cathcare in Klein: Ste že slišali tistega o Platonu (pop-filozofija)

ODLOŽENO PRED KONCEM ALI ČISTO NA ZAČETKU:
– Skubic: Popkorn (zame čisto neberljivo, prebrala skoraj do polovice)
– Kočar: Zmaji so… (v stilu Douglasa Adamsa, najbrž sem prestara za to vrsto humorja 🙂
– Morovič: Potapljači (mogoče zato, ker so kratke zgodbe)
– Carey: Tatvina (zgodba me sploh ni pritegnila)
– Dimkovska: Skrita kamera (preveč “razfrčkan slog”, premalo zgodbe).

NEURESNIČENA ŽELJA:
– Vojnovič: Čefurji raus!
(enostavno je ne dobim v knjižnici, preškrta pa sem za nakup)

Evo, letos sem si celo leto delala kljukice v glavi in upam, da vseeno nisem kakšne pozabila:

Miljenko Jergović: Srda pjeva, u sumrak, na duhove
Nenad Veličković: Sahib
Dragoslav Mihailović: Ko so cvetele buče
Dimitri Velhurst: Hotel problematik
Goran Vojnović: Čefurji raus!
Andrej Morović: Progres
Boris Akunin: Leviatan
Thomas Gunzig: Najmanjši živalski vrt na svetu
V. S. Naipaul: Half a Life (za angleško kvoto, hehe)

Neleposlovje:
Leksikon YU mitologije

Kakih hudih razočaranj na srečo ne pomnim. So me pa razočarale letošnje literarne nagrade v Sloveniji.

Letos se mi je kar naprej dogajalo, da so mi v roke prihajale knjige, ki so se navezovale na dogodke v življenju ljudi, ki so mi blizu. In teh knjig vsekakor NE MOREM POZABITI; najbolj
* Prestola morske deklice (avtorjev ne bom naštevala, nekaterih se ne spomnim), prav tako
* MOški in fant in
* Moški in žena.

Prebrala sem veliko DOBRIH KNJIG, naštevam, česar se spomnim;
* Nenavadna bralka,
* Knjiga soli,
* Knjiga mrtvih
* Tadejev dež,
* Čefurji raus,
* Angus,
* Druga sestra Boleyn,
* Dedu za petami
* Zvezdnate noči
* Trebuh Atlantika
* Piknik na ledu
* Ko so cvetele buče
* Na visokih petah
* Oljčni sestri
* Lučka v snegu
* Zlato
itd.

Odložila sem tudi nenavadno veliko knjig, ki mi NISO BILE VŠEČ.

Pri KRIMINALKAH sem imela srečno roko; Camilleri, Patterson, Demšar, le Schlink mi je sedel malo manj.

NEURESNIČENIH ŽELJA je veliko, veliko preveč.

Uf, jaz bi na svoj seznam leta dal samo Anne Enright, The Gathering. VSe ostalo se mi je že pomalem izgubilo v meglici. So pa bile vmes nedvomno prijetne knjigice.

Obožujem branje, berem vsepovsod, ampak imam eno veliko napako, da se v trenutno branje tako potopim in v vsebino, da ko zaprem zadnjo stran, pa še mal pomislim in zelo zelo hitro pozabim vsebino, ostane mi naslov, avtorja tudi pogosto pozabim in izgled knjige mi ostane v spominu….tako sem sedaj veliko iskala v googlu, da se sploh spomnim kaj sem letos brala veliko, veliko dobrih knjig sem letos prebrala, le nekatere, ki se jih spomnim so, vsaka je nekaj posebnega zase, zelo različne po temah:

Kri cvetlic, Anita Amirrezvani
Snežna roža in skrivna pahljača, Lisa SEE
Zvezdica, Joe Spinelli
Deček v črtasti pižami, John Boyne
Pogum za upanje, Barack Obama
Žalostne kurbe mojega življenja, Gabriel Garcia Marques
Mateja Hana Hočevar, Prebujanje v dušo,
Šta triba svaka žena znat o onin stvarima, Arijana čulina
Secret, Rhonda Byer
Istanbul, Orhan Pamuk
Tek za zmajem, Khaled Hosseini
Kratka zgodovina traktorjev v Ukrajinščini, Marina Lewycka
Moška pisma, Manca Košir
Pride ženska k zdravniku, Kluun
Skrivno življenje čebel, Kid Sue Monk
ne vem imena, vendar gre za nadaljevanje zgodbe Pojdi kamor te vodi srce od Susanne Tamaro
Norveški gozd; Južno od meje, zahodno od sonca; Ljubi moj sputnik in zadnjo Kafka na obali, vse Haruki Murakami
Svetinje smrti ali Harry Potter and the Deathly Hallows, J. K Rowling, letos še zadnjič prebrana na glas angleška verzija hčerki, slovensko sem prebrala sama zase,

uf, še cel kup jih je, a se ne spomnim kaj sem vse letos brala…

Rezervirano imam za januar:

Tisoč veličastnih senc, Khaled Hosseini,
Gommorra, Roberto Saviani

trenutno berem:

Arija, Nassim Assefi

vse kar sem prebrala pa tudi zelo priporočam, in sama bom poiskala vaše nasvete ….

Od domačih avtorjev bi moja malenkost na prvo mesto vsekakor, brez pardona, definitivno in absolutno postavila Morotov Progres in mu dodelila več kot zasluženega Kresnika. Nekje daleč zadaj v ljubljanski megli capljajo Pastorek, Sedmi val, Prasec pa tak, ki jih zaliva neprebran Zlati dež, da o ostalih sploh ne izgubljam besed. Od tujih je na prvem mestu Zarota bebcev, vice-prvak je Geograf je zapil globus, tretje mesto pa si delita Posteljne skrivnosti kuharskih mojstrov in Možnost otoka.

New Report

Close