Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis kaj že to pomeni?

kaj že to pomeni?

Lp!

Ne nanaša se na slovenščino, niti ne vem v kakem jeziku je to. Kaj že pomeni, ko se pač o nečem piše in včasih dajo “a la” pa ponavadi za tem kakšno ime, npr. “a la Peter” ipd. Je še več takšnih zadev.

Mi znate povedat v kakem jeziku je to, kaj točno pomeni in ali poznate še take oz. podobne stvari? Vem, da so še, samo se jih zdaj ne spomnim. Mislim, da jih bolj zasledimo v časopisih, v takih posebnih člankih.

Hvala in lp ter lepe praznike!

Gilika

Prislov a la je pogosto uporabljen v pomenu “kot”, njegov pravi pomen pa je po SSKJ na način, v slogu.

Primer: Umetnik a la Picaso. Torej umetnik, ki ustvarja kot, na način kot Picaso.

Včasih pa srečamo primere, ko je a la preprosto uporabljen kot “kot”. To ni njegov najboljši pomen, primernejši je “na način, v slogu”

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

A la je francoski izraz, zelo pogost je na jedilnikih, npr zrezek a la jardiniere, a la maison, na vrtnarski način, na način hiše. Jesti a la carte: izbirati iz jedilnika namesto da izbereš meni. Malo me moti, da ne znam napisati krativcev in ostrivcev, ki bi še sodili gor.

A se to sploh da? 🙂 Jaz sem že obupala s krativci, včasih bi pa tako prav prišli. 🙂

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Sevéda se da, če se hoče, kajnê, brez pòsebnih težãv!

LP/Fῗlῑp

ę`eęe`
`€`e`e˙e˙€ćßßž¤¤¤oße€

Vstávi kratívce in ostrívce z vstávljanjem simbólov/črk iz tabéle znákov. 🙂
Ha! 🙂

“Sevéda se da, če se hoče, kajnê, brez pòsebnih težãv.”

Filip, ti si pa Prekmurec, kaj? Glede na krativec v besedi “posebnih”… 🙂

Nisem Prekmurec, samo malo sem afne guncal kenede ;))

kaj pa pomeni a priori?

in kje najdem še take besede ter njihove pomene?

hvala, lp

A priori, vnaprej (sprejeto ali vnaprej odločeno), na primer. Že a priori sem se odločila.(preden sem poslušala argumente proti)
a propos (izg. a propo) kar se tiče. A propos kosilo predlagam ribe.
vis a vis ( izg. vizavi) nasproti. Knjižnica je vizavi pekarne.

Ne vem, kje bi jih sistematično našla. Teh sem se spomnila, kot tudi besed kobajagi in pucliht, ki sta mi zelo smešni in ju včasih uporabim samo zato, da ju ohranim pred lastno pozabo in da se zabavam, ko ju slišim, čeprav iz lastnih ust.
Ah, spomnite se še kakšnih!

Kaj pomeni pucliht? 🙂

Drugače pa ja, gilika, kot je izčrpno pojasnila nastjaa, jaz bi le dopolnila, da gre za odločitev vnaprej, navadno (celo) brez utemeljitve; imamo tudi izpeljanko: apriorna trditev.

Pucliht sem slišala tudi v Avstriji in je verjetno Putzlicht. Ne uporabi se toliko v stavku kot samostojno, pomeni pa nekako : “pa kaj!” ali: “nič hudega”, ali “prava reč!”

Misila sem pospravljati ves dan potem pa sem si rekla pucliht in ša brat knjigo.
Zdaj vidim, da bi bil še najboljši prevod jebiga:))

New Report

Close