Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Vejice, vejice …

Vejice, vejice …

Pozdravljeni!

Zanima me, kje morajo v naslednjem primeru biti vejice:

… vendar ne tukaj, o ne ne.

Še manjka kakšna?

Hvala, lep pozdrav!

Med ne, ne bi tudi lahko bila vejica, gre preprosto za ponovitev ne-ja.

Če bi hoteli poudariti govorni premor kot vzklik joj/o, ne, potem bi potrebovali vejico tudi med o in ne. Ampak potem bodo vejice res prepogosto, zato predlagam raje samo med ne, ne.

Fino, hvala. 🙂

Imam pa še nekaj vprašanj:

Kako se pravilno krajša “pred našim štetjem” in “našega štetja”? Kaj pa “približno”?

Se odstotki pišejo stično s števili ali ne (99% ali 99 %)?

Kako se pravilno zapiše 4,5 milijon krat (najbrž je kje vezaj)?

Kako je z “več” v primeru: je iz več ali večih delov? (Kako je sicer s sklanjanjem besede “več”?)

Je v tem primeru končno ločilo?
Verjel sem njegovim besedam “TUKAJ SO!”.

Zaenkrat toliko. Sem vam dala veliko dela. 😉

LP

Kako se pravilno krajša “pred našim štetjem” in “našega štetja”? Kaj pa “približno”?

pr. n. št., n. št., pribl.

Se odstotki pišejo stično s števili ali ne (99% ali 99 %)?

Nestično, še raje z besedo; kadar gre za izpeljanko, mora biti med številko in odstotkom vezaj: 5-odstoten, toda 5 odstotkov oz. 5 %.

Kako se pravilno zapiše 4,5 milijon krat (najbrž je kje vezaj)?

4,5-milijonkrat

Kako je z “več” v primeru: je iz več ali večih delov? (Kako je sicer s sklanjanjem besede “več”?)

Prislov več se ne sklanja, npr. sestavljeno iz večih > več delov.

Je v tem primeru končno ločilo?
Verjel sem njegovim besedam “TUKAJ SO!”.

Ja. Glede na to, da ste besedi izpostavili že z narekovaji, jih ni treba pisati še z velikimi črkami.

Pozdravljeni,

zanima me, ali je v spodnjem stavku pred besedo niti vejica
in zakaj?

STAVEK: Najina predsoba ni lepa niti uporabna.

Vnaprej se zahvaljujem za odgovor,

Maja Karpe

V vašem primeru se mnenja lektorjev razlikujejo. Tudi sama se pridružujem tistim, ki vejice v vašem primeru pred niti ne bi postavili, in sicer zato, ker to jemljemo kot zvezo niti – niti. Vemo pa, da v zvezah ne – ne, niti – niti načeloma ni vejic.

Vaš primer bi tako brali: Najina predsoba ni (niti) lepa niti uporabna.

Je pa mogoča še druga interpretacija, in sicer v pomenu ‘ni lepa, še manj uporabna’, zato bi vejico v tem primeru pred niti seveda pisali.

Vaš primer bi tako brali: Najina predsoba ni lepa, niti (še manj, sploh pa ne) uporabna.

Kot sem omenila na začetku, sem tudi sama bolj zagovornica prvega pomena in zapisa.

New Report

Close