Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Še nekaj vprašanj za obvladače Cobissa

Še nekaj vprašanj za obvladače Cobissa

Imam nekaj vprašanj v zvezi s Cobissom, ker ga v teh dneh izredno veliko uporabljam in mi povzroča nekatere sitnosti.
Morda ga ne obvladam, morda pa je nerodno zasnovan, zato bi to rada preverila pri znalcih, da se ne bi po nepotrebnem mučila:

1. Zanima me, zakaj moram pri iskanju (osnovnem) po opravljenem prvem iskanju iskalni pojem zbrisati s tisto butasto radirko, namesto da bi ga preprosto z miško izbrisala iz iskalnega polja?
Če namreč ne uporabim radirke, se novo iskanje ne sproži. Kadar veliko iščeš, je to ultra štorasto … Ali obstaja kakšna nastavitev?

2. Zakaj iskalnik po določenem času nedelovanja izgine in moram vnovič izbirati bazo, znotraj katere bom iskala?

3. Ali si je možno dolgoročno nastaviti, iz katere podatkovne baze boš iskal? Recimo, da bi hotela, da je to knjižnica X.
Ker se po nekaj časa nedelovanja Cobiss vrne na začetek, mi je zoprno vsakič znova iskati in nastavljati knjižnico …

Za vsak odgovor bom zelo hvaležna …

1. jaz lahko brišem z miško – če to pomeni da iskalno besede počrniš z miško in pritisneš delete. sicer pa ima eden od sluzijev na vrhu strani spodaj napis novo iskanje, če to kaj pomaga.
2. jezi tudi mene, za 3. ti pa ne vem pomagat, ker sem tudi že poskusila “svojo” knjiž. nastaviti med priljubljene, pa ni šlo.

1 isto kot šecjen. Sploh nisem vedela, da radirka obstaja, dokler nisem prebrala Katjinega vprašanja in šla gledat, če je res 🙂

3 po mojih izkušnjah ne moreš nastaviti med priljubljene direktno iskalnika, lahko pa eno stran prej, npr. kož http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?command=CONNECT&base=50090 Ta naslov ponavadi dobiš na domači strani posamezne knjižnice.

@Šecjen: jaz lahko brišem z miško – če to pomeni da iskane besede počrniš z miško in pritisneš delete

Evo, to pri meni ne deluje, pojma nimam, zakaj.

@gorska kremža: sicer pa ima eden od sluzijev na vrhu strani spodaj napis novo iskanje, če to kaj pomaga

Hvala, to sem pa spregledala – ta sluzi mi je nekako bolj priročen od radirke, čeprav gre za isto reč …

@gorska kremža: Ta naslov ponavadi dobiš na domači strani posamezne knjižnice

Joj, kakšna budala sem – hvala!

Katja, brisanje z miško tudi pri meni ne dela. In včasih ni možnosti Novo iskanje (ali pa sem res tako slepa?). Tako da moram čisto ven.
Po moje so krive kake nastavitve brskalnika, se pa premalo spoznam na to.

K.

New Report

Close