Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis predlogi

predlogi

Posvetujte se z zdravnikom ali farmacevtom … Bi bilo pravilneje … z zdravnikom ali s farmacetom, ali v tem primeru ne?

Ne.

Zakaj pa ne? Meni se “posvetujte se z zdravnikom ali s farmacevtom” čisto v redu sliši. Lektorica mi vedno popravi v tako obliko, če prvi predlog ni pravilen tudi za drugo besedo.

Ker ni bolj pravilno, nikjer pa nisem rekel, da ni pravilno. 🙂

Par “z”/”s” bi sam raje obravnaval na ta način, ker gre v resnici za isti predlog, le za dva alternativna zapisa, zato se mi zdi, da podvajanje odveč.

Vsak jezik tudi teži k poenostavljanju.

Na morje sem se odpravil z ženo, s sinom, z bratom, s sestro in z očetom.

???

:))

Tako je. Nekateri lektorji pač zagovarjajo to in vneto popravljajo z zdravnikom in s farmacevtom … Po mojem je to brez veze, gre pač za različico istega predloga, že s prvo rabo predloga pa nakažemo, da gre za predložno zvezo: torej z zdravnikom in farmacevtom smo sklenili.

No, zdaj sem našla še primer zapisa iz pravopisa, predvidevam, da od tam izhaja ta dvojnica:
predlog z (njegov 3. pomen)

z3 predl., pred nezvenečim pisnim soglasnikom (tudi če se izgovarja zveneče) varianta s, nepravilen je izgovor [z*] z or., pred nj.. os. zaim. za 3. os. zastar. tudi ž

1. nasprotnostni par je brez: fantek z labodom, s piščalko; z otroki, s hčerjo; z orodjem, s strojem; s Siegfriedom [z zikfridom]; zastar. ž njim

2. vezljivostni pogovarjati se z gospodarjem, s šefom; družiti se z delavci, s poštenjaki; trgovci z igračami, s knjigami; soba z dvema posteljama, s televizorjem; deljivo z 8, s 3

3.

b) ko: Z nočjo so prišli strahovi, s starostjo pa bolezni; Smučati je začel z osmimi, s petimi leti

4. načinovni umiti se z mrzlo, s toplo vodo; delati z glavo, s pametjo; do imetja priti z goljufijo, s poštenjem

Jaz prakticiram “neponavljanje” predlogov.

New Report

Close