Velikoo vprašanj
Pozdravljeni,
imam kar nekaj vprašanj. Večina se jih nanaša na vejico 🙂
Ali so v naslednjih primerih pravilno uporabljene:
“Vse te lastnosti omogočajo uporabo stekla kot elektrodnega materiala posebno pri uporabi …”
“Snov, ki se je spremenila in je ostala v bližini elektrod, se je reducirala, in zato dobimo …”
“Poleg območja nevarnosti, v katerem se nahajemo, je …”
Ali je poševnica/ stično ločilo?
Je pravilen zapis “10- do 100-krat”
“Kjer premer posameznega predmeta ne presega < 26 mm." ali je tu potreben znak večje oz. manjše?
Kako označimo razmerje, v tem primeru signal zvok “… zato je razmerje signal zvok večje …”
Hvala vam!
Evo, takole gre to:
“Vse te lastnosti omogočajo uporabo stekla kot elektrodnega materiala posebno pri uporabi …”
“Snov, ki se je spremenila in je ostala v bližini elektrod, se je reducirala, in zato dobimo …”
Načeloma je pravilno, ni pa treba kopičiti veznike, uporabi enega (in ali zato), vejica ostane v vsakem primeru.
“Poleg območja nevarnosti, v katerem se nahajemo, je …”
Vejica je načeloma ok, najahati se pa je slabo, uporabi preprosto glagol biti.
Ali je poševnica/ stično ločilo?
Načeloma ja, izjema je, če npr. pišeš verze ipd. v strnjenem besedilu, tedaj je poševnica levo in desno nestična, drugače pa je stično ločilo.
Je pravilen zapis “10- do 100-krat”
Ja, še boljši pa je zapis, ko uporabiš celotno zvezo od-do, torej od 10- do 100-krat (včasih prvič del pač ne paše v besedilo).
“Kjer premer posameznega predmeta ne presega signal – zvok. Si to želela? Gre pa za nestični pomišljaj (malce daljši od vezaja).
Ja, res je. 🙂 Hitro sem pisala in takoj ko sem znova pogledala post za sabo, sem to najprej opazila. 🙂
Je že res, da na forumu navadno ne pazim(o) toliko na pravilnost jezika – seveda, kar se ne tiče direktno odgovora -, vendar, Nevednost, ne posnemaj me 🙂 in uporabi samostalnik v rodilniku, ko imaš v stavku zanikani glagol.
Hvala, ah. 🙂
Imam enak problem. Hitreje mislim kot tipkam in se mi pogosto zgodi, da napišem kakšno kozlarijo. Predvsem je problem, da tudi na “pošlji” kliknem prehitro, tako da je človeku všasih kar nerodno, ko kasneje še enkrat prebere za seboj. Tale forum ima povrhu še to napako, da poptravki niso možni.Bi večkrat prišlo prav.