Kaj pa Kresnik?
Letos se nisem lotila tako sistematičnega branja kot lani, nekaj pa le imam za sabo. In sicer:
– ‘obvezno’ RVK, ki, kot sem že rekla, ni roman leta in še manj dodogek le-tega,
– Tretji svet Suzane Tratnik, ki me je na splošno navdušil, čeprav se mi zdi konec neprepričljiv, pa še nekaj drugih pomanjkljivosti je opaziti
– Mogoče nikoli Evalda Flisarja, me je ob prvem branju močno prepričal, čeprav sem stališča ob nakdandnih komentarjih malce revidirala
– Biljard v Dobrayu Dušana Šarotarja, ki je pravzaprav moj nepričakovani favorit (glede na to, da mi prejšnje knjige tega avtorja niso bile všeč)
– Koža iz bombaža Gabriele Babnik, ki mi ni bila všeč, razlago sem že podala
– Rizling polka Štefana Kardoša, nadvušujoče, a najbrž preveč nepretenciozno delo za resno konkurenco
Med deseterico bodo najbrž kar vsi našteti.
Lansko leto je bilo romaneskno bolj sušno, se bojim.
Se dokaj strinjam z Ojo, med peterico vidim Flisarja, Tratnikovo, Šarotarja, pa najbrž še koga od naštetih, kljub zadržkom. V igri so še lanski zmagovalec (Nedotakljivi), mogoče Štefanec, ki ga še nisem bral (vi pa najbrž ste, če je pa tekmoval za molja ;-), pa mogoče Vuga, ki tudi še čaka, enako Merc … Capudra sem, ojoj. Vidim, da nekatere knjige, ki imajo v Cobissu letnico 2007, še niso izšle …
Če se ne motim, deseterico razglasijo približno 23.4., peterico pa 23.5. Torej je še čas za branje in ugibanje.
Gazvoda se meni zdi (z izjemo zelo učinkovitega začetka) precej slabši od prejšnjega, ki se mi je zdel precej dober, ampak slišim tudi drugačna mnenja od njegovih vrstnikov. Vendar v žiriji njegovih vrstnikov ni. Opozarjam pa na Fasungo, zbirko kratkih zgodb, ki je izšla pred kratkim. Ne vse, ampak nekatere so zelo domiselne. Nesporen pisateljski talent, kar teh pet knjig, ki jih je izdal do triindvajsetega leta, jasno kaže.
Pri Švabiču je po moje sistemski problem, da je to roman zgolj po nazivu, sicer pa nekakšna humoreska, zdaj del knjige izbrane kratke proze, da ne rečem, da je prvič revialno izšel že zelo zelo pred našim časom. Ampak tudi če to preskočimo, se mi zdi, da knjiga ni kaj posebnega.
Evo desetke:
Med deset najboljših je žirija – po abecednem redu – uvrstila romane Avgusta Demšarja Olje na balkonu (Sanje), Evalda Flisarja Mogoče nikoli (Litera), Nejca Gazvode Sanjajo tisti, ki preveč spijo (Beletrina), Štefana Kardoša Rizling polka (Litera), Nataše Kramberger Nebesa v robidah (Javni sklad RS za kulturne dejavnosti), Ferija Lainščka Nedotakljivi (Mladinska knjiga), Alojza Rebule Ob babilonski reki (Celjska Mohorjeva družba), Jožeta Snoja Gospa in policaj (Beletrina), Dušana Šarotarja Biljard v Dobrayu (Beletrina) in Suzane Tratnik Tretji svet (Cankarjeva založba).
Petčlanska žirija, ki ji predseduje dr. Vanesa Matajc, v njej pa sodelujejo še Matej Bogataj, Vesna Jurca Tadel, Peter Kolšek in Urban Vovk, bo imena petih finalistov razkrila mesec dni pred podelitvijo pet tisoč evrov vredne nagrade. Kresnika tradicionalno podelijo na kresni večer, 23. junija, na ljubljanskem Rožniku.
Kaj pa Merca, si prebral? Blurb je bil huda hvalnica, ampak okej, to se jemlje z rezervo. Pa Snoj, je priporočljiv? Od neprebranih se mislim lotiti še Lainščka, z Rebulo si nisva ravno na ti, pri Gazvodi mi je malo odveč tematika, Krambergerjevi so recenzije očitale neenotnost, tako da sem tudi zadržana. Ostalo je pokrito.
Pilgrim, bravo tudi z moje strani. Zasluženo.
Doslej prebrala Pilgrima in Flisarja.
Zagotovo nameravam prebrati Nedotakljive (čeprav Kresnik dve leti zapored ??!!), opevan Biljard v Dobrayu, Rizling polko.
Morda še Rebulo.
Zelo morda Suzano Tratnik in Gazvodo, saj sem ju enkrat že odložila neprebrana.
Je pa povsem primerno, da RVK ni v deseterici, čeprav tudi mene preseneča :-))
Go pilgrim, go!!! Bravo in iskrene čestitke!
Olje je tudi edini že prebrani finalist. He, he, tudi jaz sem mislila, da bo to RVK :-))). S Flisarjem se ne moreva dobiti v knjižnici, pa me najbolj mika. Sem pa uplenila Šarotaja, a je še v torbi. Pri Gazvodi mi že (od vas mnogo bolj hvaljena) Camera Obscura ni šla, zato ga niti ne mislim poskusit prebrat. Od Tratnikove sem brala Ime mi je Damjan in ostala hladna. Tretji svet je že vsaj trikrat pripel z menoj iz knjižnice, a v roke ni skočil. Ampak glede na vse ostale kandidate se mi zdi, da je to poleg Šarotaja, Rizling polke in Flisarja še edino, kar me v tem izboru sploh mika. In ja, priznam, nimam pojma, kdo je Nataša Kramberger :-(.
Znana je zame izrazito presenetljiva peterica finalistov za Kresnika:
SUzana Tratnik: Tretji svet
Štefan Kardoš: Rizling polka
Nataša Krambergar: Nebesa v robidah
Feri Lainšček: Nedotakljivi
Dušan Šarotar: Biljard v Dobrayu
Zdaj pa še moj komentar: Suzane nisem bral in je tudi ne bom, ker me homoseksualna problematika ne zanima oz. nimam tovrstnih nagnjenj. Štefana sem bral, lansko leto na plaži, spominjam se, da sem zraven popizdeval, pa ne od navdušenja. Tle bi pripomnil, da se meni zdi precej boljši Rudi Podržaj s svojimi Angelci padajo gor z zelo podobno temo. Za Nebesa v robidah prvič slišim. Za kaj se pa gre? Ferijevih solzavosti principielno ne berem. Naslov njegove zadnje? knjige brez odvečnih besed pove vse, vsaj kar se njegovih nominacij za Kresnika tiče. Dušana tud nisem bral in ga tudi ne bom, ker me židovska problematika ne zanima in sem že čez glavo sit povojnih prepucavanj, ga bo pa najverjetneje dobil, Kresnika namreč, vsaj kolikor se jaz razumem v slovenske kritiške literarne tokove, tek in apetit. Insajder, Oja, aja, Enka, Toro, Pilgrim, Katja 10, Brižinski, Iztok izgubljeni in ostali?