Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis knjiga o taboriščih…

knjiga o taboriščih…

Hej!

Mene pa zanima, če kdo ve, ali obstaja kakšna knjiga, ki bi jo napisal kateri od preživelih taboriščnikov o časih, ki jih je tam preživljal. Lahko je roman, ni pa nujno.

Ne vem kje naj pogledam, pa se mi je zdelo, da bi tukaj znali vedeti:)

Nikakor ne gre izpustiti del Prima Levija, odlična je tudi Brezusodnost Imreja Kertesza, le da se ne spomnim, ali je bil taboriščnik ali ne …

Elie Wiesel: Noč

http://www1.mladina.si/tednik/200750/clanek/kul-knjige–marcel_stefancic_jr/

Katja 10, bil, bil, in to kot mulc, od Prima Levija je najboljša, vsaj za moj okus taboriščnega sladokusca Ali je to človek, od knjig s taboriščno tematiko pa sta mene posebej očarali še dve, in sicer F. M. Dostojevskega: Zapiski iz mrtvega doma in Lev. S. Klejna Sprevrnjeni svet.

O, super!! Tega pa res nisem pričakovala – toliko knjig, pa tako kmalu!:)
Hvala za vse predloge – že šibam v knjižnjico!:))

En dan v življenju Ivana Denisoviča Aleksandra Solženicina govori o sovjetskem delovnem taborišču v petdesetih letih, Prvi krog pa o gulagu v bližini Moskve … sploh je Solženicin o tem precej pisal.

Še na eno sem se spomnila: Sedem tisoč dni v Sibirji – Karlo Štajner.

Popravek: v SIBIRIJI, ne Sibirji

Zanimivo je, da ste doslej spustili enega najboljših slovenskih romanov, Boris Pahor, Nekropola. V taborišču pa se dogaja še par precej solidnih slovenskih knjig. Ja, Levi, to je odlično, opisana štimunga pa ne velja samo za taborišča, se bojim.

zelo pretresljiv je tudi roman o gradnji ljubeljskega predora med 2. sv.vojno… ne spomnim se naslova; Predor, Tunel… mogoče nekaj takega…
imam jo pri mami, se bom pozanimala…

Pri Primu Leviju je mogoče rahlo nenavadna njegova osebna pozicija kot pripovedovalca – po razmisleku se mi zdi, da me moti, ker poskuša biti povsem objektiven in iskati krivdo tudi pri žrtvah (hierarhija, sodelovanje, sprijaznjenje). Ni povsem fer, bi rekel.

Frankl: Psiholog v taborišču smrti.

mami

Anus mundi, izšla pred kakimi 20 leti, avtorja se ne spomnim.

New Report

Close