Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Geslo v SSKJ

Geslo v SSKJ

Toliko različnih razlag sem že prebrala, da mi je vedno manj jasno.
Prosim, če mi lahko nekdo razloži kako je sestavljen geselski članek.
Kaj najdemo v glavi in kaj v zaglavju.

Edina prava razlaga je v samem SSKJ. Zakaj bi drugod iskala razlage, če pa jo v uvodnem delu podaja tudi SSKJ in ta je tudi najbolj merodajna.

Geselski članek

§ 16 Vsako geslo je v slovarju prikazano v svojem odstavku. Geselski članki so razvrščeni po abecedi gesel ne glede na to, ali je geslo eno- ali veččlensko. Prim. § 227. Povratni zaimek pri
glagolskih geslih ne vpliva na abecedno razvrstitev (bati se).

§ 25 Geselski članek ima te dele: glavo z zaglavjem in razlago z ilustrativnim gradivom; dopolnjujejo ga lahko gnezda, podgesla ipd.

Glava

§ 26 Glava je začetni del geselskega članka in sega do vključno kvalifikatorja, ki določa besedno vrsto.

§ 27 V glavi je geslo zapisano v osnovni obliki (z morebitnimi dvojnicami). Pregibne besedne vrste so podane praviloma takole: a) samostalniki v imenovalniku in rodilniku ednine (oziroma množine pri množinskih samostalnikih). Enako so prikazani samostalniški števniki in
samostalniški zaimki; b) pridevniki, pridevniški števniki in pridevniški zaimki z oblikami za vse tri spole, moški spol praviloma v nedoločni obliki; c) glagoli v nedoločniku in prvi osebi ednine sedanjega časa. Prim. § 163. Zaradi lažjega uvrščanja v slovarski sistem in iskanja tipa v
shemah so gesla predstavljena z osnovnimi oblikami tudi takrat, ko se katera od njih v resnici ne uporablja (boleti). Prim. § 189. Nepregibne besedne vrste so zapisane v svoji edini obliki.

Zaglavje

§ 34 Zaglavje je tisti del gesla, ki sega od (prvega) kvalifikatorja besedne vrste do vključno podatka o intonaciji.

§ 35 V zaglavju so prikazane tiste posebnosti gesla, ki jih ni mogoče razbrati iz sheme oziroma ki so v shemi nakazane kot posebna kategorija.

§ 36 Na koncu zaglavja je v okroglem oklepaju zapisek o intonaciji gesla. S tem podatkom je besedo mogoče uvrstiti v intonacijsko shemo.

§ 37 Zaglavju sledi pomenski del geselskega članka, ki obsega razlage, ilustrativno gradivo in gnezda.

Nataša_, najlepša hvala.
Sedaj pa še eno vprašanje. Kdaj je izšel zadnji SSKJ v eni knjigi?
Pojavljata se dve letnici: 1994 in 1995. Katera je prava?

Huh, ta bo pa težka.
Glede zadnjega SSKJ v eni knjigi: v Cobissu vidim, da so pri DZS-ju izdali ponatis leta 2005.

Prvi izid v 1 knjigi pa je po Cobissu slovar na 1714 straneh, ta pa je izšel leta 1994. Leta 1995 pa je izšel 1. ponatis, predvidevam, da je to prvič ponatisnjeno v 1 knjigi.

Po mojem je Cobiss kar dovolj merodajen, da lahko upoštevaš ta podatek.

Jaz trenutno pri sebi nimam svoje knjige, tako in tako pa uporabljam samo elektronsko različico.

Upam, da to kaj pomaga.

Se pripravljaš na izpit iz SKJ?

Ne, na strokovni izpit.

New Report

Close