Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis slavistke

slavistke

Želim napisat:

… označimo s/z F …

Ali je s ali z?

Pred F, kot nezvenečim soglasnikom, pride sicer s, ampak F se bere “eF” in potemtakem bi pred F prišel Z. Torej, kaj je prav?

Hvala za pomoč!

S-pred nezvenečim začetkom besede (c,č,s,š,k,h, f,t,p) torej je S!

lp

s, pa nisem slavistka.

Ampak če se izgovori z e-jem pred f-jem, pa bi bilo bolj smiselno, če bi pisala z. Skušam se spomniti podobnega primera, pa mi ne rata. Ampak mislim, da je tako prav.

Pravilno je: označimo s F.

Ne mešaj pravopisa in pravorečja. Je že res, da preberemo z ef, ampak zapis je pa vezan na zapisano, ne glasovno podobo črk.

Pa ne zmerjaj nas s slavisti. Že kar nekaj let smo ponosni slovenisti. 🙂

Evo primer: FKK 🙂

Ja, zacahnamo s Filipom. Pa tudi kar nekaj moških smo ponosne slovenistke, no, vsaj jaz sem taka.

Tudi slovenisti so slavisti. Razen,če mi dokažeš, da slovenščina ni slovanski jezik.

Črka F se lahko izgovori na dva načina:

f [ef in f*]

Nšoči, mešaš nad- in podpomenke.

LP od (ne)slovenistke.

Jaz ne, ampak glede na to, kar je napisala Nataša, je ona tista, ki se ne zaveda razmerja nad- in podpomenke. Ko sem napisala, da so TUDI slovenisti slavisti, je jasno, o čem govorim. Če pa slovenistka reče, da jo zmerjajo s slavistko, je pa to rahlo nenavadno.

Ej, Nšoči, skuliraj se.

Ja, slovenistka sem in pika. Na FF so naredili oddelek za slovenistiko in producirajo sloveniste in slovenistke.

Ne mi zdaj flancat, kako je slovenščina del slovanskih jezikov, recimo, da imam (če sodim po tvojem nastopu) kakšno pomlad več kot ti, zato se čist fajn zavedam slavistike in slovenistike, hvala lepa.

Itak je bilo pa mišljeno bolj ko ne za hec, zato je – jaz sem to vzela kot hec – pritegnil tudi Filip, in se pohecal na račun slovenistk in slovenistov.

Ah, Nataša, glede na tvojo histerično izjavo, mislim, da si ti ta, ki se mora skulirat. Vem, da sta se oddelka odcepila pred par leti, a kljub temu si vsebinsko še vedno slavistka (in lahko si na to ponosna).

“Ja, slovenistka sem in pika.”

Sem morda rekla, da nisi?

Pa sorry, nisem te hotela kakor koli užaliti.

Poldka, podoben primer, ki si ga iskala, je Hugo, francoski pesnik in pisatelj. Izgovori se igo. V pravopisu je zapisana oblika s Hugojem, čeprav preberemo z igojem.

New Report

Close