Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis hemoroidi

hemoroidi

Pozdravljeni, slavisti!

Ali je bolj pravilno – knjižno – hemoroidi ali hemeroidi?

SSKJ in SP dajeta prednost hemoroidom.

Hemoroidi je pravilneje kot hemeroidi, ta varianta je bolj pogovorna.

Hemoroidi je resda pravilno, vendar SP temu ne daje prednosti, ampak popravi (!) hemeroide v hemoroide.

To pomeni, da so hemoroidi verjetno kaka pogovorna ali kakšna druga različica, niso pa strokovno ustrezni.

Je pa mogoče namesto hemoroidi uporabiti (recimo ko bi šlo za prepogosto ponavljanje ipd.) tudi zlata žila.

Saj imaš prav, Nataša, vendar si se zatipkala v drugem stavku.

Pa se človek vsak dan nauči kaj novega. 😉

Stavku ali povedi?

Mene o povedih niso učili.

Stavku ali povedi?[/quote]

hehe, dobra…

Res je, e in o sta mi jo zagodla. Pravzaprav ima Filip prav. 🙂 Heme/o/roidi so zatipkani v drugem stavku tristavčne povedi. 🙂 Če analiziramo samo drugi odstavek.

Globalno gledano, so heme/o/roidi zatipkani v drugi povedi triodstavčnega prispevka. 🙂

“Heme/o/roidi so zatipkani v drugem stavku tristavčne povedi. :)”

Dvomim v pravilnost te trditve.

No, pa pojdimo lepo po vrsti…

Najmanjša enota besedila je stavek. Stavek vemo, kaj je, a ne?

Več stavkov skupaj tvori poved, lahko pa gre za eno- ali večstavčno poved.

V primeru ene glagolske oblike gre torej za enostavčno poved (Nataša razlaga.), če je v zapisanem več glagolov, gre za večstavčno poved (Nataša razlaga, nato je zapisala, za konec pa je še kliknila na gumb Oddaj).

Več povedi pa skupaj tvori odstavek. Tudi enostavčna poved je lahko odstavek.

Mimogrede. 🙂 Še to, pravilneje bi bilo: dvomim o pravilnosti te trditve. 🙂

Tudi prva poved je bila tristavčna, če že sprejmem to terminologijo. Ampak seciranje v nedogled brez pravega razloga se mi tu ne zdi na mestu.

Pri ločilih si pa površna.

Tudi sama v povedih ne vidim kakšne posebne “uporabne vrednosti” – razen morda za tiste, ki radi analizirajo stavke. 😉

Hmmm, zanimivo. Sem prebrala vsa svoja sporočila v tej temi in našla eno manjkajočo vejico (še to zato, ker sem na hitro tipkala in zatem še spreminjala stavek, torej čisti lapsus).
Bi pa res rada vedela, s čim sem si prislužila tole pavšalno oceno. Sem še kaj spregledala?

Bi pa res rada vedela, s čim sem si prislužila tole pavšalno oceno. Sem še kaj spregledala?[/quote]

Tri pike si napisala stično :-))

Sicer pa razlika stavek/poved ni novost. Jaz sem že stara baba (no, še vedno pod 30), pa sem se to naučila v osnovni šoli.

Nekateri smo še starejši, neverjetno. Sicer pa, brez zamere nekaterim, nekako nima smisla napisati slovnično pravilno ločilo, torej npr. piko, nato pa še smeška. No go.

New Report

Close