Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis upgrade – downgrade

upgrade – downgrade

Upgrade = nadgradnja

downgrade = ?

Tega pa še nisem slišal, a ni malo skregano z logiko. Če pa že, mogoče razgradnja – ne vem, samo na glas razmišljam.

Primer, downgrade operacijskega sistem Viste na XP.

Ga boš pač moral daungrejdat. Mi ne pade čisto nič pamentega na misel.

Bodi ustvarjalen in uporabi podgradnjo.

Ostala sem kar na downgrade. Boljše to kot,da brcnem v temu s kakšno ”pametno”.

Zanimiv je tale tvoj primer: mene so pa prepričevali, da je Vista naprednejša od XP-jev oziroma da je nova, boljša, oh in sploh opcija.

Sem imela XP-je, pa sem bila kar zadovoljna. Zdaj imam Visto, pa mi krepko živce kravžlja. Če ne bi bilo sitnosti s celotnim prenašanjem sistema, bi jo prav z veseljem vrgla v kot in vrnila XP-je.

Nataša pokliči na microsoft podporo in povprašaj glede downgrade viste na xp. Mislim, da akcija za brezplačni downgrade traja do ko augusta 2008- v vsakem primeru se ne pusti kar odpraviti. Je pa res, da potrebuješ račun (original), ki dokazuje nakup Viste.

Če imaš pa paket Business ali Premium se pa oglasi kar pri prodajalcu.

No, to je pa fino. Dobro je vedeti, da je še mogoče najti rešitev. Hvala.

downgrade je navadno “vrnitev na prejšnjo verzijo”.
Kar se pa Viste tiče, sem jaz “ugriznil” vanjo in mi zdaj ne povzroča prav nobenih težav. To še ne pomeni, da se mi zdi boljša od XP….

@Vremenko kje si zasledil ”vrnitev na prejšnjo verzijo”? Sem res prebrskala vse kar sem našla na to temo in je bil povsod kar beseda ”downgrade”, ki so jo nato v nadaljevanju obrazložili.

Jaz pa prisegam na linux- kubuntu.

Se opravičujem, ker je tole malo off-topic. Vremenko, kako pa si rešil s kompatibilnostjo vseh drugih Wordovih dokumentov z Visto? Meni najhujše sive lase dela prenos slik, grafov iz “nižjih” Wordov v Wordov dokument zdaj, ko imam Windowse Vista (tipa Officea pa mi ne uspe odčitati).

Prav zaradi te nekompatibilnosti Viste z nižjimi Wordi mi je tole res hudo najedlo živce. Ti nimaš teh težav?

…to je najbrž jasno vsakemu v IT svetu, kako temu reči po slovensko, pa čeprav opisno. Sicer pa slovar informatike navaja:
prejšnja različica (angl. downgraded version)
http://www.islovar.org/izpisclanka.asp?id=4986&back=iskanje_enostavno.asp&nenajdenid=

samega “downgrade” pa ne vsebuje, čeprav “upgrade” ima.

No, downgrade ni nujno vrnitev na prejšnjo različico, lahko tudi na kako še starejšo, tako da je lahko samo “vrnitev na starejšo različico”, čeprav prejšnja navadno pomeni tisto, ki smo jo imeli pred nadgradnjo, in če so po nadgradnji težave, se vrnemo na prejšnjo.

Jaz Win programov ne uporabljam dnevno, sem unix človek. Vsak dober nov program naj bi podpiral vse dokumente starejših različic (kompatibilnost navzdol). Če temu ni tako v Office pod Visto, potem je najbrž zdaj kak “dober” razlog za prehod na “novo tehnologijo”, čeprav uporabnikov to nikoli ne prepriča…
Jaz sem naletel na obratne težave, Wordow doc. iz Viste, ki sem ga moral spraviti v nižjo verzijo. Obnstajao MS orodja, ki ti to dobro omogočijo, je pa najbrž vedno odvisno od kompliciranosti konkretnega dokumenta.. Bom poskusil tudi obratno pot.

Linuxa sicer ne poznam, vendar Vista oz. Office ponuja možnost, da dokument shraniš namesto .docx raje kot Wordow dokument 97-2003. To ti ponuja v Shrani kot/Save as.
Mogoče imaš to opcijo tudi v Linuxu…

Jaz bi napisala takoel: nadgradnja (upgrade) in razgradnja (downgrade), tako bo volk sit in koza cela. 😉

MeliG, ravno v quattrovem primeru, ko gre za prehod na nižjo različico Windowsov, razgradnja ni primerna. To smo že ugotovili ob zgornji razpravi, zato vztrajati pri razgradnji nima več pomena.
Prehod na nižjo različico ni razgradnja ničesar, tako da je možna samo opisna varianta: torej prehod na nižjo različico Windowsov ali nekaj temu podobnega.

New Report

Close