Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Kako je prav…?

Kako je prav…?

Nikoli ne vem, kako se res pišejo tri pike na koncu stavka.

Takole… (brez presledka za besedo)

Ali takole … (s presledkom)

Meni se zdi prav prvi primer, kaj je res?

Prav je s presledkom.

_________________________________________________ http://monoblog.over.net/zogca/ Včasih pekel, včasih sanje …

Meni tudi… kolikor je meni znano pred ločili ni presledka…lp

uf… potem se pa motim:))) no se zgodi

Ni presledka pred piko, torej tudi pred tremi pikami ne :))))

Piše se … In če skrajšaš bes…

Skratka, če ne nedokončan stavek, je presledek, če pa nedokončana beseda, pa ne.

To preprosto ni res!!!!!

Samo v enem primeru ni presledka pred tremi pikami. In sicer v primeru, ko tropičje označuje nedokončano besedo.

Sicer presledek je.

Ne želim vedeti, da mi je …

Rada bi šla v trgovino, ampak …

Boli me glava, ker …

Vedno presledek!

Presledka ni v naslednjem primeru.

Pojdi v pič… materino.

_________________________________________________ http://monoblog.over.net/zogca/ Včasih pekel, včasih sanje …

OK OK.
Brez razburjanja.

Torej … nadomešča sklop črk in če je to svoja beseda se piše s presledkom.
Hja res logično.

Tvoje sklepanje je napačno.

Tri pike na koncu stavka so nestično ločilo, kar pomeni, da presledek seveda je.

Prav ima Žogca (in seveda tiste, ki so napisale kot ona).
Tu ni dileme, res.

Tri pike na koncu stavka so nestično ločilo, kar pomeni, da presledek ni.[/quote]

Janis, v šolo bo treba. A si mnajkala, ko smo to jemali…ccc

Seveda je presledek!

Tri pike na koncu stavka so nestično ločilo, kar pomeni, da presledek ni.[/quote]

Seveda je presledek![/quote]

Po mojem boš kar ti morala nazaj v šolo. Janis ima prav.
Tri pike so nestično ločilo.

Po mojem boš kar ti morala nazaj v šolo. Janis ima prav.
Tri pike so nestično ločilo.[/quote]

Seveda pa to pomeni, da presledek je.

Z googlovim iskalnikom sem našla tole pojasnilo:

ŠUSS, arhiv.

Ključne besede: ločila, tri pike, presledki, stičnost

Povejte mi, kje se v naslednjem primeru pišejo presledki. PRIMER: ( … očetovih muk ni mogel trpeti … )

Če s tremi pikami označujemo opuščeni del besede, potem med koncem besede in tremi pikami ni presledka: ‘O, ta sveta prepr…!’

Če pa s tremi pikami označujemo opuščene cele besede, ki sledijo celi besedi ali so pred njo (za kar gre tudi v navedenem primeru), potem mora biti po SPP med zadnjo (prvo) besedo in tremi pikami presledek.

Vendar ima to pravopisno določilo svoje slabe strani. Prav bi bilo namreč ločevati med končnim in nekončnim tropičjem (tremi pikami).

Končno (in začetno) tropičje je po mojem mnenju, tako kot druga končna ločila, smiselno pisati brez presledka za zadnjo besedo, na ta način nam tropičje tudi ne more uiti v naslednjo vrstico, kar se lahko zgodi pri pisanju presledka.

Nekončna tropičja pa je smiselneje pisati s presledkom, saj bi sicer lahko ustvarili nenormalno dolge sklope, ki bi bili zaradi svoje dolgosti nedojemljivi in neberljivi.

Vaš primer ima dve končni tropičji (eno končno in eno začetno), ki ju je smiselno pisati brez presledka. Oklepaj pa je stično ločilo, torej za predklepajem in pred zaklepajem ni presledka. Po SPP je pravilen zapis vašega primera: ‘(… očetovih muk ni mogel trpeti …)’.

Možen oz. smiseln pa je tudi zapis ‘(…Očetovih muk ni mogel trpeti…)’.

==================================================== Tudi glavni dobitki so največkrat samo ... zadetki! (R.K.) ====================================================

Problem je, ker prvo se je pisalo BREZ presledka pred tremi pikami, potem so spremenili in že kakšno leto velja novo pravilo, kjer JE presledek.

Po starem: Ne razumem…

Po novem: Ne razumem …

To je tako kot z besedo “bomboniera”. Pred leti je bilo pravilno bonboniera, sedaj je pravilneje bomboniera, čeprav staro obliko še tolerirajo.

Ma naj grejo nekam s temi novimi pravili … Samo da nas zmedejo …

Če ponarejaš tuje citate, se seveda da vse dokazat, kajne 🙂

Jaz ne bi nikoli napisala, da presledek ni, napisala bi kvečjemu, da presledka ni 🙂

Huh … kakšna dolga debata 🙂

Sicer pa, tisti ŠUS-ov odgovor je verjetno že precej star. Veljavni SP vsekako predpisuje presledek, razen kadar spustimo del besede. Torej je stvar taka, kot jo je morda najbolj jasno razložila Žogca.

New Report

Close