Zlati molj – izidi & komentarji
Vse kaže, da smo o zlatih moljih raje veliko več razpravljali, kot pa brali in glasovali. 😉
Ker je bilo glasovalcev malo in je glasovanje potekalo prvič, sem prištela tudi Ajina glasova, čeprav bi morali biti trije in ne dva.
Po opravljenem štetju so molje prejela naslednja dela:
ZLATI MOLJ
1. Avgust Demšar: OLJE NA BALKONU (37 točk)
SREBRNI MOLJ
2. Andreja Pšeničny & prof. Tomaž Sova: NA VISOKIH PETAH (15 točk)
BRONASTI MOLJ
3. Jani Kovačič: POKLIC: MLADOST (8 točk)
Sledijo:
4. Ciril Horjak: MOSTOVI (7 točk)
5.-6. Andrej Predin: NA ZELENO VEJO (3 točke)
5.-6. Matej Krajnc: EDVARD (3 točke)
7. Romana Berni: LJUBEZEN NI LE BESEDA (2 točki)
Zdaj pa lahko začnemo prebrane knjige prosto komentirati – tako dobre plati tistih, ki so dobile točke, kot slabosti tistih, ki so ostale z 0 točkami …
Prvi dve sem prebrala in Olje na balkonu mi je bilo zelo všeč (imam le manjše pripombe), komaj čakam, da v našo vaško knjižnico dobijo Retrospektivo (bojim se, da je sicer ne bodo, ker tudi Olja nimajo, mogoče jim namignem). Visoke pete so bile za slovensko knjigo presenetljivo užitne, ampak še vedno preveč razvlečene in na mestih okorno napisane. Zlasti zaplet se mi zdi premalo verjeten, čeprav je v bistvu kar zanimiv.
Evo, jaz sem podelila enako točk Olju in Petam – zato, ker sta mi dali zanimivo, napeto in zabavno branje, kakršnega sem pričakovala. Poklic: mladost je bila nekaj srednjega – nekaj finih domislic, zanimiv jezik, ampak kot da Jani ne bi čisto dobro vedel, kaj bi rad povedal, kljub ambicijam, ki so očitno višje od triviale.
Ničlo dajem Kajnu akviziterju Mateja Krajnca. Zastavi obetavno, z res zabavnimi domisleki in okusnim črnim humorjem, a žal se stvar nekje na polovici razveže v nekakšno verbalno diarejo, vezanje otrobov brez repa in glave. Škoda – samo malo discipline in potrpežljivosti, pa bi imeli spodobno obešenjaško reč, ki bi v nekaterih krogih morda uživala celo kultni status. Glede na avtorjevo siceršnjo produktivnost lahko mirno zatrdim, da stavi predvsem na kvantiteto, s tem pa škoduje kvaliteti.
O Olju na balkonu sem že nekje pisala, zato ne bi še enkrat – zdel se mi je najboljši od tega, kar sem prebrala.
Jani Kovačič – podpišem Ojino pisanje.
Kar zadeva Kranjca, pa je – spet kot pravi Oja – velika škoda, da se ne posveča bolj kvaliteti kot kvantiteti. S tem, kar obvlada, in z nekaj več premišljenosti bi zagotovo lahko spravil skupaj kako res izvirno, odpuljeno delo. V Edvardu se k sreči nekoliko bolj drži na vajetih kot v Kajn akviziterju, in vendar …
Pravzaprav je noje glavno občutje pri Kranjcu veliko obžalovanje, saj ima vse, kar potrebuje, a tega žal ne izkoristi.
Aja, še tole:
Pravzaprav bi si kakšno točko zaslužil še Predinov romanček Na zeleno vejo – resda nič strašno posebnega, vendar kljub temu ljubek humoren romanček o odraščanju v Mariboru.
In še ničle:
Tomaž Janžič: Markizino maščevanje
Nekakšna wannabe Amanda Quick, cepljena na pogrošno, hudo razvlečeno filozofiranje o ljubezni, incestu bla bla bla.
Darja Hočevar: Grenko spoznanje
Tale štorija bi smela iziti samo v obliki dr. romana – za knjigo nikakor ni.
Zdaj pa še komentar k samemu tekmovanju :-). Sem tudi jaz kar razočarana, da je bila udeležba majhna. Je pa res, da časa za branje ni bilo na pretek. mene je sploh pograbilo eno tako nebralno razpoloženje in ni nič z mano. Tako da, če ne bi brala ravno kandidatov za molje že pred tem, tudi jaz ne bi glasovala. Od tu izvira prvi predlog, če se bomo odločili poskusiti še enkrat, za leto 2008: oblikujmo seznam kar zdaj in ga dopolnjujmo sproti. Morda prosimo šefa, da nam da temo na lepljivo?
Drugi predlog je pa enak, kot je bil že tudi tokrat, a ga niste sprejeli :-). Da se dopusti komentirat knjige med “tekmo”. Zakaj? Enostavno. Na spisku je/bo zelo verjetno ene 80% manj užitnih del. Pač del, ki jih večina Moljev, tudi če nis(m)o snobi, ne bere. Izbira, kaj bomo prebrali, tako na slepo, zato pač ni prav mamljiva. Ker zakaj hudiča bi si kdo želel brati prelahkotne (ste opazili, kako zelo pazim na izraze :-)) knjige?!
No, kaj pravite, se gremo še eno leto?
najlepša hvala za nagrado vsem tukaj :-).
@Enka: retrospektiva je pred tremi dnevi končno šla v tisk, iz tiskarne bo prišla 31. 3., tiskovno konferenco založba načrtuje v LJ za petek, 4. 4. ob 13 uri, kje, še ne vem.
zanimivost: v retrospektivi bo na koncu moč prebrati tudi celo poglavje tretjega vrenkovega tretjega primera z naslovom tanek led – kot nekakšen reklamni prijem.
sicer pa se sam nisem želel oglašati v tej temi, prvič, ker sem bil udeležen, drugič pa zato, ker še zmeraj nisem uspel v knjižnici dočakati visokih pet :-(.
Vsem moljem bi se zahvalila za nagrado.
Vesela sem, da je knjiga iz meseca v mesec “razprodana” v knjižnicah, enako sem vesela ocen in predstavitev (vse po vrsti so do zdaj zelo pozitivne) v tiskanih in elektronskih medijih.
Ob dnevnem psihoterapevtskem delu mi pisanje doktorske naloge zaenkrat jemlje preveč časa, da bi se lotila naslednje knjige (ki me že pošteno “tišči”). Realno pričakujem, da se bom proti koncu leta, ko bom nalogo oddala, spet lahko bolj posvetila fictionu namesto obdelavi statističnih podatkov raziskave.
Ne, ne :))), ne grozim z nadaljevanjem Visokih pet, temveč z netipično poslovno kriminalko, podkreplejno z ironiziranjem moško-ženskih stereotipov.
Lep pozdrav
Andreja Pšeničny
@Insajder: ja, res je, nismo prebrali vseh knjig – to bi bilo najbrž tudi nerealno pričakovati, sploh ker je med njimi največ takšnih, ki niso ravno vredne branja, kar je pač davek na to, da v SLO žanrsko & lahkotno pisanje ni ravno razvito in zato v povprečju na dokaj nizki ravni. Tudi sama nisem prebrala Štefanca – preprosto zato, ker ga v knjižnici nisem ujela, knjige pa nisem nameravala kupiti, ker še za tiste, ki bi jih imela rada, komaj najdem prostor.
Mah, mislim, da nam ni uspelo tole z zlatim moljem – predvsem po moji krivdi, ker sistem “žiriranja” ni bil primeren za forumsko obliko glasovanja.
Vseeno mislim, da bi veljalo poskusiti še enkrat, stakniti glave in oblikovati natečaj, ki bi bil prijaznejši do članov foruma in obenem pravičnejši do avtorjev. Morda tako, da bi pred tekmovanjem opravili predselekcijo, določili nekakšne favorite in bi bilo potem treba prebrati samo nekaj knjig – te pa bi prebrali vsi, ki bi sodelovali pri glasovanju.
A imaš kakšno idejo, kako se tega lotiti v prihodnje – jaz sem očitno odpovedala …