Najdi forum

Cerkev

Zanima me, ali se piše z veliko začetnico tudi Anglikanska cerkev, Scientološka cerkev – ali samo Katoliška, Pravoslavna in Evangeličanska, ki so naštete v Pravopisu?

Pravopis pozna anglikanstvo, ki pa ga utemeljuje kot protestantsko vero v Angliji.
To bi torej pomenilo, da je anglikanstvo samo veja protestantske vere, ta pa je del krščanske vere.

Ko zadevo takole premislim in si poskušam razložiti, kaj anglikanska cerkev sploh pomeni, ugotovim, da se to ne more pisati z veliko začetnico.

Gre za to, da je Katoliška cerkev nekakšna krovna organizacija, če smem to tako imenovati, protestantizem in anglikanstvo pa sta recimo temu nekakšni gibanji. Zavedam se, da to niso najboljša poimenovanja rangiranja, poskušam samo nekako priti do nekega sklepa, zakaj bi se nekaj pisalo z veliko začetnico, drugo pa ne.

Po tej logiki se anglikanska cerkev ne bi pisala z veliko začetnico, tako kot se ne piše z veliko protestantizem, protestantska cerkev. Ker ne gre za neko krovno organizacijo, kot je Rimskokatoliška cerkev.

Mimogrede, pravopis evangeličanske cerkve ne piše z veliko začetnico, torej se piše z malo. Enako bi veljalo za scientološko cerkev.

Poglejmo še v Sovo: ta pojasnjuje Katoliško cerkev kot versko skupnost. Tu bi lahko bilo pojasnilo, zakaj se ta krovna skupnost piše z veliko začetnico, vse drugo pa se – tako kaže – obravnava kot nekakšna gibanja.

Sekte torej.

Sam sem tudi katoliško cerkev nekje označil za sekto in sem bil zato deležen obilnega zgražanja od njenih pripadnikov, fanatikov. Amapak ostajam pri trditvi, da je vsak fanatizem uničevalen, saj sem se v to tudi sam prepričal. Naredite mi to deželo spet katoliško!!

Hvala vama za odgovore. V bistvu ja, nisem pomislila, da je Cerkev lahko samo v zvezi s katoliško vero in iz nje izhajajoči “oddelki”. Ampak po tej logiki bi morala biti samo Katoliška oziroma Rimskokatoliška cerkev z veliko, ne pa tudi pravoslavna in evangeličanska, ki obe izhajata iz nje (naj bodo potem vse ali nobena).

V SP je napisana z veliko:
Cérkev -kve ž, stvar. i. (ẹ́) Katoliška
cerkev, Evangeličanska cerkev,
Pravoslavna cerkev

Hej, nutela, tale zapis z evangeličansko cerkvijo je pa res hecen.

Pod geslom evangeličanski daje primer cerkve in je ne piše z veliko. Zanimivo. Je pa res, gesla Cerkev pa nisem preverjala.

Z veliko začetnico boš pisala tisto združbo, ki jo imaš za edino zveličavno, po tem pravilu se ravnajo v Družini, Ognjišču, Stražnem stolpu in podobnih sektaških publikacijah. Seveda pa nobena skupnost skrajnežev ni vredna velike začetnice, za to lahko najdemo nebroj primerov, iz prereklosti ena bolj splošno znanih je nemška NSDAP.

Katoliška cerkev je verska skupnost, pravoslavna in evangeličanska je pa gibanje/sekta?!?!
Hm … ali ni katoliška cerkev v bistvu ena židovska sekta? Jezus je bil pač malo krivoveren žid …
Skratka, tu se strinjam s Filipom … Ne more biti pravilo pisanja z veliko/malo prilagodljivo velikosti in vplivu verske skupnosti.

New Report

Close