Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis daljšanje osnove z -j?

daljšanje osnove z -j?

Dr. Weirova/Weirjeva je prosila, …

Kako je prav?

Po mojem je težko reči, da je kateri od obeh zapisov izrecno pravilen/napačen. Jezikoslovno gledano sta oba zapisa pravilna, res pa je, da je lahko en moteč, če ni take rabe.

Po analogiji npr. z Burgerjem bi rekla, da gre za doktorico Weirjevo.
Vendarle sta ustaljena tudi oba zapisa pri Shakespear(j)u.

Kadar nismo prepričani o rabi, se je temu še najbolje izogniti – z imenom in priimkom: npr. doktorica Ana Weir je prosila…

Kaj moški najbolj sovražijo?

Da na jasno vprašanje dobijo nejasen odgovor. Vprašanja sicer nisem postavil jaz, poskusil pa bom nanj jasneje odgovoriti, brez ovinkarjenja okoli šekspira, za katerega itak ne vemo, kdo je bil.

Ja, tkole … če gledam pravilo 781, je Weirjeva, tako kot Schiller, Schillerja.

Sem tudi sama gledala to pravilo, vendar me muči predvsem to, da je Weir enozložnica. Amebisov besedni zaklad za geslo Mir podaja svojilni pridevnik Mirov. Se lahko ravnam po tem?

Kakšen priimek je to? Če je nemški, potem ni enozložnica. Če je angleški, pa nisem prepirčan, kako se izgovori.

Me pa spominja na bivšo izraelsko predsednico Goldo Meir.

Aja, še nekaj sem pozabil: morda lahko napišeš kar “Dr. Meir je prosila…”, brez daljšanja.

Priimek je angleški, izgovori se wir (nekak tak, ne obvladam pisanja izgovorjav ;), ampak e je neslišen). Ne morem se kar izognit, ker se pojavi še vsaj desetkrat.

Morda pa je vseeno Weirova, če lahko primerjam z zapisom v Delu:

Weirov film je lucidna in v svojem poetičnem minimalizmu izjemno dovršena filmska mojstrovina …

in še z dvema zadetkoma na najdi.si.

Dragi Filip, odgovor je bil povsem jasen, kolikor je pač lahko. Ne glede na to, ali ga moški sovražijo ali pa ne.
Je že tako, da vseh stvari v stroki pač ni mogoče razložiti, kot se nekomu zdi oz. se mu sliši. Določene stvari pač imajo svoje pravilo.

In zapis besed na izglasni -r je ena od miljavžnt stvari, ki imajo svoje pravilo. Pa vendar! Tople vode ni več mogoče izumljati, ker nenazadnje priteče iz vsake pipe. Prav zato ni mogoče vsiljevati nečesa, če ni take rabe v jeziku.

In tu je pojasnilo “nejasnosti” odgovora: nekatere besede na izglasni -r poznajo podaljšavo osnove, nekatere pa ne.
Kolikor mi je znano, ni pravila za ločevanje le-tega.

Slovenski jezik pač pozna besede, kot so veter ipd., ki osnove ne podaljšujejo, saj se sklanjajo: veter vetra vetru…; vendarle pa je povsem drugačen primer npr. Burger, Burgerja ipd., tudi hamburger, hamburgerja…

Prav zato sem opozorila, da ni mogoče reči, da je en zapis izrecno pravilen/napačen.

Da sklenem tole brezplodno debato. Andreychika, kot lektorica ti svetujem, da izbereš zapis, za katerega meniš, da najbolj paše v besedilo, pomembno pa je, da ta isti zapis uporabljaš v celotnem besedilu. O dejanski napaki bo mogoče govoriti šele, ko se bosta v istem besedilu pojavila oba zapisa, potem pa gre za nedoslednost in površnost.

Predlagam, da mogoče poveš malo več, za kakšno besedilo gre, morda bo kdo celo prepoznal osebo, morda že poznamo sklanjanje tega imena. Ne vem. Dokler ne izvemo kaj več, je težko reči.

New Report

Close