Ministrstvo – ministrstvo
Torej, če uporabim kar tvoje primere:
– Včeraj je Ministrstvo za finance predstavilo svoj program.
Tu mora biti z veliko, ker navajaš uradno ime tega organa.
1. Program Ministrstva je bil …
ali
2. Program ministrstva je bil …
Tu je pa lahko oz. mora biti z malo, ker čeprav govoriš o točno določenem ministrstvu, ni potrebe po pisanju z veliko. Z veliko začetnico bi bilo “grdo”.
Lahko pa še malo pobrskam po pravopisu ob priložnosti, če želiš.
Jaz pa mislim, da je obakrat z malo. Saj potemtakem bi tudi policija pisali z veliko.
Seveda obstaja. Eden od organov v sestavi ministrstva za notranje zadeve.
Se strinjam s satriani, jaz bi tudi pisala z malo, razen ko gre za uraden dopis, recimo na ministrstvo ali na sodišče. Je pa v tem primeru res treba navesti celo ime ustanove: torej Ministrstvo za okolje in prostor Republike Slovenije.
Filip, saj veš, da jaz nisem naklonjena nepotrebnim velikim začetnicam. Ampak bi to spet bilo v primeru uradnih dopisov, recimo … podpi pogodbe o imenovanju na položaj direktorja Policije RS (ne vem, kakše je uraden naziv, je pa to zagotovo uradni organ, kar se lahko prepričaš, če pogledaš na spletno stran ministrstva za notranje zadeve).
Ja, saj sem brskal po teh straneh že pred par meseci in stvari so dokaj zamegljene. Vendar pa organa z imenom Policija Republike Slovenije ni. Lahko recimo pogledaš na
http://www.policija.si/portal/organiziranost/index.php?submenuid=001
in pa na razne povezave, ki od tod izhajajo. Ponekod dilemo spretno (?) zakrijejo same VELIKE ČRKE.