Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis priimek predsednika

priimek predsednika

Pred časom je bilo na tem forumu vprašanje, kako se izgovori ime Antoine de Saint Exupery in odgovor je bil, da se samoglasniki s preglasom spremenijo v izgovorjavi v slovenske samoglasnike, torej v danem primeru “egziperi”.
Zanima me, zakaj nihče ne izgovarja priimek predsednika tirk, kar bi po istem pravilu moralo veljati.

(kot vidite, na žalost ne znam s to tipkovnico napisati ue-ja na krajši način, zato sem se temu izognila)

misliš na ü?

– pritisneš hkrati Ctrl + Alt, torej kontrolno in alternativno tipko,

– odtipkaš preglas, ki je na isti tipki kot vprašaj, kot “tretji znak”,

– spustiš Ctrl in Alt in odtipkaš u ter dobiš ü.

To je bilo glede pisave, ki je dosegljiva. Nikakor pa nismo dolžni znati izgovarjati tujih fonemov – tudi naših tujci ne znajo in ne zmorejo.

Namesto Ctrl+Alt priporočam desni Alt oz. AltGr. Ena tipka manj.

Še lažje pa je pritisniti Shift in prvo tipko levo zgoraj.

Možno pri preglasih, umlautih.

Vendar je za desničarje laže uporabiti Ctrl + Alt.

Pa spet vem nekaj več – mislim glede tipkovnice. Za Alt Gr. sem vedel, za Shift + prvo levo zgornjo tipko pa ne.

lp
t.

Izgovarjajo kar Turk, ker je pač bolj “komot”, bi rekla, nekateri pa morda niti ne znajo.

Saj velja. Zakaj se pa tega ne držijo, je pa drugo vprašanje.

Turk je nepravilno, Tirk pa ni obvezno – če znamo izgovoriti ü, ga smemo izgovoriti Türk. Vsaj IMHO.

Najlepša hvala, tako za odgovor kot za navodila.
Še eno vprašanje: Ali mi manjka vejica pred kot?
ü, ü, ä ö
o, kak fajn!

ok, te znake smo obdelali. Kako narediti krativce, ostrivce in strešice, si pa še kar ne morem zapomniti. In predlog: kaj če bi bila tema s temi nasveti vedno pri vrhu?

Na isti način, s kombinacijami tipk:

È ê è é ô í á …

Res pa je, da sem jih naredil v Wordu in prekopiral sem.

New Report

Close