Najdi forum

odveč?

Rada imam sladkarije, kot so: čokolade, krofi, gumijasti bomboni, …

Ali je zadnja vejica odveč?

Je odveč. Čokolade bi morda dal v ednino, “kot so” je morda nepotrebno.

Bomboni so seveda pravilni po zadnjem SP, ampak nas so učili drugače in to z razlogom.

Rada imam sladkarije: čokolado, krofe, gumijaste bonbone …

Zakaj pa? Nikjer namreč ne najdem takega pravila. Hvala.

Mislim, da v tem primeru vejica mora biti, ker je za “kot” osebna glagolska oblika. Če bi bilo “kot na primer”, pa vejice ne bi bilo.

Smiljana: ni mi jasno, kaj ti ni jasno 😉

Zvedavec: Smiljana je po moje mislila na tisto vejico pred tripičjem. Za prvo se seveda strinjam, da je potrebna, če je stavek tako oblikovan.

Ja, mislila sem na te zadnjo vejico pred tropičjem.

Namreč marsikje zasledim, da to vejico pišejo, tudi učiteljica slovenščine na OŠ v moji bližini jo uporablja. Zato me zanima, če obstaja kako pravilo.

V pravopisu so pravila glede ločil ob tripičju zelo ohlapna (pravila od 399 do 409). Vendar pa primera, kot je tvoj, praktično ne zasledim. Bolj je vprašljivo ločilo za tremi pikami, pravopis recimo dopušča:

Grobovi tulijo ….
in
Grobovi tulijo …

Ali pa:
Med nami je bil … kako smo bili slepi …, vendar ga nismo prepoznali (vejica neobvezna).

Moje povsem osebno mnenje (in tako tudi prakticiram) je, da tri pike nadomestijo vse, tudi ločila, zato dodatnih ne pišem. Tako bi jaz napisal:

Rad imam sladkarije: čokolado, krofe, gumijaste bonbone … pa tudi sadje.

Nepotrebna ločila mi namreč kvarijo videz teksta, razbijejo ga, da ne teče več tako gladko in se mi branje ob njih zatakne.

New Report

Close