Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Njeno – Svoje

Njeno – Svoje

“Starša sta preživela prvi božič brez njune ljube deklice, ki je izginila medtem, ko je družina počitnikovala na Portugalskem.”

“22-letnica je zasačila fanta v postelji z njeno mamo.

Shelley ne more izbrisati iz glave slike njene mame in njenega fanta, ki sta jo izdala.”

Ali ne bi bilo pravilno v zgoraj navedenih primerih takole: ….brez SVOJE ljube deklice….

in…..zasačila je fanta s SVOJO mamo….in….ne more izbrisati slike SVOJE mame in SVOJEGA fanta…

Takih primerov je vedno več in več, pa ses prašujem, če se samo meni zdi, da je uporaba pridevnika SVOJ ukinjena, ali kaj?

Za nekatere očitno res.

In kje si našla te mojstrovine?

24ur.com

tZgledi so res mojstrski, še bolj grozljivi pa glede na mesto objave.
Težava z napačno rabo povratnega svojilnega zaimka in svojilnega zaimka je dostikrat tudi v tem, da ju večina resnično ne zna uporabljati, čeprav je pravilo razmeroma preprosto. Morda je govorjena beseda v tem pogledu še lahko nekako izvzeta, a za tovrtne zapise pa ni opravičila.

Zanimivo pa je to, da se tujci, vsaj po mojih izkušnjah, hitro naučijo pravilne rabe, še zlasti Nemci.

Težko bi se tudi strinjala, da šole dajejo tej problematiki premalo poudarka. To je tako kot s pisanjem praznikov – pravilo je eno, učenje drugo, raba pa nekaj povsem tretjega.

Ressna, najbrž imaš prav, ti pa boš SVOJE pisanje izboljšala, če pik ne boš razmetovala kar tako naokoli, ampak po dogovorjenih pravilih, torej:

in … zasačila je fanta s SVOJO mamo … in … ne more izbrisati slike SVOJE mame in SVOJEGA fanta …

Hja, ampak ta pravila veljajo za tri pikice, mojih je pa več:)

Hecam se. Najbrž imaš popolnoma prav, ampak moje pike so bile bolj mišljene kot neka pregrada med raznimi izjavami. Tri pikice pa imajo drug pomen, vsaj po moje. Mogoče se motim.

Razumem.

New Report

Close