Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis zapleteno

zapleteno

Sanja zbira rože, ki jih je nabrala na travniku, v šopek in jih bo nesla babici.

Je to narobe? Zanima me postavitev vejic, ne mešanje besednega reda – hvala.

Ker je stavek rahlo neroden, a besednega reda ne smem menjati, se moram vzdržati dobronamernega nasveta :))

Glavni stavek oz. dva (gre za vezalno priredje):
Sanja zbira rože v šopek in jih bo nesla babici.

Kljub vsemu moram dodati, da bi bilo dobro spremeniti vsaj veznik: namesto in bi bilo bolje DA, zlasti še zato, ker imamo v glavnih stavkih različna časa (v prilastkovem odvisniku pa še tretjega!), kar prej izraža namen, posledičnost itd. kot pa vezavo.

K.

stavek ni ravno slogovno lep, ker preskakuje iz sedanjika v preteklik in potem še v prihodnjik, čeprav je vse logično utemeljeno.

Jaz bi napisala takole

Sanja je zbrala rože, nabrane na travniku, v šopek in jih bo nesla babici

pravilne postavitve vejic ne garantiram

Vseeno poskusim še jaz – le zakaj ne bi stavka preoblikovali, da bi lepo stekel:

Sanja je naredila šopek iz rož, ki jih je nabrala na travniku, nesla ga bo babici.

Možnosti je še veliko, prvotnega stavka pa vsekakor nikakor ne priporočam 😉

Filip, poved si oblikoval prav tako nerodno, namreč zaradi vejice oz. izpuščenega veznika pred NESLA GA BO BABICI.

Kadar za stavkom stoji vejica, gremo z glasom navzgor. Zdaj pa preberi svojo poved na ta način. Vidiš, da nekaj manjka? Torej:
a) …, DA ga bo nesla babici.
b) …; nesla ga bo babici.
Podpičje je namreč ‘močnejše’ od vejice in gremo z glasom navzdol, zato v primeru podpičja veznik ni potreben oz. ga sploh ne sme biti.

Ariadne, vejice so prav postavljene.

K.

OK, pa dejmo še 1x :))

Sanja bo babici nesla šopek rož, ki jih je nabrala na travniku.

Podpičje je pa ITAK že skoraj izumrlo.

Jaz ga kar naprej videvam. :))

K.

Odvisno od značaja in namena besedila. Jaz ga uporabljam, ampak seveda selektivno.

New Report

Close