ampak da
Pozdravljeni!
‘Za razliko od večine drugih metod ni vezana na preteklost, ampak skrbi za proces prihodnosti in ne izhaja iz stališča, da je prihodnost ena, ampak, da je prihodnost bolj zanimiva, kot se zdi na prvi pogled in da vsak od vpletenih vidi del te prihodnosti, ki se jo skozi pogovor lahko skupaj odkriva.’
Ali sem prav postavila vejice?
Premišljujem predvsem tole: ‘da je prihodnost ena, ampak, da …’oziroma ‘da je prihodnost ena, ampak da…’
Hvala že v naprej.
Darja
Dodatno vprašanje: Katero od knjig (po možnosti v elektronski obliki) mi svetujete za reševanje slovničnih zagat. Trenutno si pomagam z naslednjo: J.Toporišič, Slovenska slovnica,Obzorja, 2000
Mislim, da ni potrebna. Po SP2001 (člen 327) opuščamo vejico, kadar prideta skupaj dve podredni vezniški besedi. Po starem se je pa vejica tu pisala.
Drugače pa svetujem Slovenski pravopis 2001:
http://www.amebis.si/izdelki/sp2001/
‘Za razliko od večine drugih metod ni vezana na preteklost, ampak skrbi za proces prihodnosti in ne izhaja iz stališča, da je prihodnost ena, ampak, da je prihodnost bolj zanimiva, kot se zdi na prvi pogled in da vsak od vpletenih vidi del te prihodnosti, ki se jo skozi pogovor lahko skupaj odkriva.’
/quote]
Se strinjam z ah.
Glede vejic pa: … da je prihodnost ena, ampak da je prihodnost … (tale ampak rajši nadomesti s temveč, vejice vmes med temveč in da pa prav tako ni)
Pač pa ti manjka vejica pred in: … kot se zdi na prvi pogled, in da vsak …
In še zadnji stavek v povedi: jaz bi trpnik nadomestila s tvornikom: ki jo skozi pogovor lahko skupaj odkrivajo.
K.