beseda izplen
Zadnje čase večkrat najdem v različnih tekstih besedo izplen.Enkrat je bila v zvezi z zbiranjem podpisov.Npr:kandidatov izplen podpisov je toliko in toliko podpisov.Danes pa me je prav zbodel stavek v enem naših dnevnih časopisov.Navajam:”Edini opozicijski prvak,ki je bil zadovoljen z izplenom včerajšnjega sestanka je bil Borut Pahor.”Kakšen izplen se pa lahko dobi na sestanku o vprašanju meje na morju?Jaz ne razumem.Ali razumete vi? Je to dodajanje novih besed v naš jezik?
Ni to nova beseda, je pa v SSKJ označena kot publicistična, kar pomeni, da se v pogovornem jeziku manj uporabna:
izplen in izplen -ena m (e e; e) publ.
izkoristek: v železarni so povečali izplen; akcija
za doseganje višjega izplena
Tudi SP priporoča izkoristek namesto izplena, čeprav se meni pomen ne zdi povsem enak.
Hvala za odgovore.Tudi meni se zdi to lovsko in nasilno.Nič kaj prijazno. Ko mi pade v oči najprej pomislim na živali-plenilce in na lovce in ribiče še mogoče,na druge ljudi ali poklice pa ne.Prvič sem pa celo pomislila: “Ojoj,ali postajamo Krvoločna država?Bomo začeli pleniti še kje drugje?”Sreča,da smo si ljudje različni po vsem kar smo. Tudi izkoristek se mi ni zdela dobra beseda namesto izplena,zato sem Vas vprašala. In še enkrat:Hvala za odgovore.Jaz iščem primernejšo besedo še naprej.