Ali ste zadovoljni s knjižnico?
Sprašujem glede prostora in ne glede osebja. Prebrala sem da se mama2831 pritožuje nad prostorsko stisko. Tudi pri nas je enako. Čakamo na novo knjižnico. (Krško) Tukaj imamo obstoječo v taki stiski, da dva naenkrat ne moreta izbirati knjig – se kar zagozdita med policami.
Na Tv sem videla čudovito knjižnico v Murski Soboti. Upam, da je tudi v resnici tako lepa, kot na sliki. Bila sem v novomeški knjižnici. Mi je bila zelo všeč. Pregledne police in dovolj prostora.
lp, ela s
Naša (Prežihov Voranc, enota Grba, LJ) je prav fina – kot sem že povedala, kljub njeni žepnosti vedno najdem kaj zase. Police so udobno narazen, zadaj je celo prostor za otroke, ki se lahko igrajo s tamkajšnjimi igračami, skratka, veliko v malem.
Ja, knjižnici v MS in NM sta res lepi. najlepša, kar sem jih videla, pa je v Rovaniemiju na Finskem – pravi arhitekturni čudež, urejen tako, da imaš praktično od vsepovsod pregled nad vsemi policami.
Evo, še link, da si jo lahko ogledaš: http://www4.rovaniemi.fi/arkkitehtuuri/eng/kuvat2.htm
Z novo knjižnico Otona Župančiča sem zadovoljna, kaj ne bi bila, saj se naposled ni več treba ves čas butati ob druge bralce, prostora je več, gradiva tudi. Enako velja za število knjižničarjev.
Je pa res, da knjižnica ni več domačna, kot je bila. Vsega najbrž ni možno imeti.
Včasih se mi dozdeva, da je prostora celo preveč. Preveč? Tako je leposlovje v pritličju, “strokovna literatura” v 1. štuku, moj “omiljeni knjižničar” za strokovne reči pa še največkrat v kleti, med filmi in glasbo …
*
Imam pa še eno težavo, ki moti le še redkokoga: svetloba v novi knjižnici mi je neznosna, preostra, prebela, vsiljiva. Če si hočem privoščiti brskanje, ki presega 10 minut – in kdo si želi knjige nabrati na hitrico? – mi običajno obide omotica/slabost/vrtoglavica/you name it. Pogosto je zadeva tako mučna, da moram vmes na kavo, da si opomorem.
Tudi v številnih drugih sodobnih javnih prostorih (zlasti trgovine) me kombinacija svetlega pohištva in ostre bele razsvetljave, ki ni občutljivim možganom prijazna, prežene ven. Temnejše pohištvo ali vsaj bolj rumene luči bi stvari omilile. Ampak to so že ekscentričnosti mojih možganov. No, takšnih nas ni tako malo, a vendar veliko premalo, da bi se oblikovalci svetlobe za to menili.
Tako najbrž tudi ne bi kaj prida uživala v čudoviti Ojini knjižnici, ki je prostorsko res super zasnovana, a me kar zmrazi, ko vidim vso tisto svetlobo.;-)
Joj, mi v knezjem mestu smo sele uboge pare.Knjiznica Misko Knjizko, en vroc pajzelc za otroke, cez cesto Oddelek za odrasle in mladino, se malo dlje proti parku Študijska knjiznica, …vse v centru, vse brez parkirisc, razdrobljeno, staro, …pa teci z otroskimi knjigami sem, s svojimi tja,…ma vam povem, jeza, veselje in rekreacija obenem, casa pa gre ohoho.
Pa kaj bi to, glavno , da imamo najvec kvadratnih metrov nakupovalnih in zabavnih povrsin na prebivalca v Sloveniji!
Kultura? Dajte ,no,…bo že…
OK, nekaj rijejo pri Študijski, urbanistični načri so velikopotezni, sodobna ena ENA naj bi nekoč stala,…upam,da res dovolj velika, dovolj sodobna, dovolj osebju,gradivu in bralcem prijazna….
AMPAK ne glede na vse, za piclih par eurvpisnine se ti odprej0 vrata v neskoncne širjave modrosti in pravega bogastva, to pa je dejstvo.
DA, zadovoljna sem s knjiznico.
lp
@bralka: Ne, nisem še bil v pravljični sobi. Nasploh mi je žal, da te knjižnice iz čisto logističnih razlogov ne morem prav dobro uporabljati.
Knjižnico, ki je v moji bližini, sestavljajo trije medsebojno povezani prostori, od katerih je eden namenjen otrokom – prav takšen, kot ga le-ti potrebujejo. Ob kotu, kjer je računalnik za internetne zagreteže, je pod oknom mizica s stolom. In ravno tam je najlepše posedeti in v miru prelistati knjige…
Velik plus predstavlja osvetlitev, ki je veliko manj vsiljiva, kot v centralni knjižnici. Tudi razmiki med policami so ravno pravšnji, da ne ovirajo tistih, ki brskamo po njih.
V Domžalah imamo zdaj že nekaj časa novo knjižnico, a kakor sem se je veselila, mi je zdaj neprijetna. Ne zdi se mi pregledna, ničesar ne najdem, regali niso postavljeni po nekem (meni) logičnem zaporedju, itd.
Med regali se dva niti srečati ne moreta oz. iti brez umikanja in prerivanja drug mimo drugega, hkrati pa po vsej knjižnici zevajo veliiiike luknje pri pultih, med oddelki, itd.
Čeprav naj bi bila večja, se mi ne zdi prav veliko večja, prejšnja knjižnica je bila v dveh nadstropjih in razporejena v več prostorih, zdaj je vse v enem samem velikem prostoru (nad Mercatorjem), razen čitalnic.
Dodajam še dvoje, kar ne spada k prostorski ureditvi knjižnice: poletni urnik domžalske knjižnice, ki je zame pravzaprav nemogoč, in čas oz. trajanje izposoje. Včasih, ko sem še študirala in sem lahko redno zahajala v Otona Župančiča, sem si knjige izposojala v glavnem v OŽ, ker izposoja traja 3 tedne, pri nas v Domžalah traja 2 tedna oz. s podaljšanjem 4 tedne. Sploh poleti mi redkokdaj uspe priti do knjižnice znotraj odpiralnega časa (ostalih 10 mesecev se najraje tja podam ob sobotah, julija in avgusta pa je ob sobotaj zaprto) in ker včasih najdem več biserov naenkrat, mi je takrat 4 tedne prekratka doba. Saj se znajdemo drugače (prenesem na drugega člana, npr. mamo, brata, itd.), ampak zakaj bi komplicirali, če bi lahko zadevo enostavno rešili z dodatnim tednom?
O poletnem delovnem času pa rajši ne izgubljam besed. Me jezi že n let.
Mah, to ti je “moderno oblikovanje”: vse naj bi bilo “zračno”, “svetlo”, “prostorno” …
Na koncu je skoraj vedno kup praznega prostora za okras – tisto, kar je pomembno, tj. knjižne (prodajne …) police, je pa stlačeno. Tudi v novi KOŽ je na sredini kup prostora za “sprehajanje”, za katerega res ne veš, čemu je namenjen, so pa tudi mesta, kjer so police razmeroma natlačene. No, v tem primeru je nova knjižnica še vedno boljša od stare.
Zadovoljna sem z obema, novo KOŽ in knjižnico Jožeta Mazovca v Mostah. Obe sta za moje potrebe dovolj dobro založeni (da se razumemo, za strokovne knjige seveda ne), v obeh so zmerno prijazni (odvisno od osebe) in obe imata napak(ic)e (KOŽ: pomanjkanje parkirnih mest v bližini, nemožnost rezervacije po elektronski poti, KJM: napake pri rezervacijah po internetu ipd.). Ne uporabljam pa ostalih storitev v obeh (pripreditve, računalniki, čitalnica), tako da tega ne morem komentirati.