Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Tudi jaz imam eno vprašanje

Tudi jaz imam eno vprašanje

Ali se piše pika za drugo ali tretjo … številko v primerih, kot so 3.2, 3.2.1, 4.5.2.Trdim, da stoji pika na koncu, ker gre za vrstilni števnik, kaj pa menite vi, zlasti Filip in Zvedavec …

Če gre za oznako poglavij, potem se NE piše.

Kot pravi Polona, velja, da se za zadnjo številko v poglavju ne piše pika (zakaj ne, kdo bi vedel).

Torej:
1
1.1
1.1.1

K.

Pravopis temu pravi desetično zaznamovanje delov besedila (paragraf 261) in na koncu pike ne predvideva, primer 5.11.1.2 ipd.

Program Word pa ponuja dve možnosti:

1
1.1
1.1.1

in

1.
1.1.
1.1.1.

Torej se lahko odločimo tako ali drugače, vendar moramo potem ta stil imeti v celem dokumentu.

Filip, hvala, saj sem vedela, na koga se je treba obrniti.
Čeprav menim, da je pisava brez pike prišla z računalniki oz. iz anglosaškega sveta …, mi pa bi v tem primeru pisali piko.

Ni rečeno – tudi naš pravopis ne predvideva končne pike, ker to NISO vrstilni števniki. Mislim – “1.” je lahko, ne more biti pa vrstilni števnik “1.6.15.5.”. Končno bi lahko bile namesto številk tudi črke, kombinacija obojega ali kar koli bi se že dogovorili.

Po0 mojem pa je: 1.6.15.5.- številka pet je v tem sklopu pomensko 5.točka ali pa petič …, tako to jaz razumem in pika, hahaha.

No, pa nadaljujem tukaj. V mojem postu na podvojnei temi manjka en ne, ki bistveno spremeni vsebino.

… za oznako hierarhije ravni in NE vrstilni števnik.

Tako, ko pravi Filip.

Nihče ti seveda ne brani razumeti po svoje, duga stvar je, ali je to prav.

A potem prebereš 1.6.15.5 prvič, šestič, petnajstič, petič? haha.

Kako pa bereš verzije programopv. Npr. Program xy 3.1 (tri pika prvič), menda ja ne.:-)

lp
t.

New Report

Close