Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis nekaj problemčkov za napenjanje možgančkov

nekaj problemčkov za napenjanje možgančkov

Nekatere stvari mi ne gredo najbolje od rok, pa vas prosim za pomoč. Katere izmed spodaj navedenih variant se vam zdijo primernejše oz. pravilnejše in zakaj?

1. Primernik

Najbolj pogosto se zgodi… – najpogosteje se zgodi
Bolj racionalno izkoristiti – racionalneje izkoristiti
Bolj intenzivna pozidava – intenzivnejša pozidava

2. Predlog Z oz. IZ

Strokovnjaki z različnih področij, prenašati z enega na drugo področje (ker se reče »na področju« in ne »v področju«) – strokovnjaki iz različnih področij, prenašati iz enega na drugo področje (mi nekako boljše zveni)
Vzorci s treh lokacij (ker se reče »na lokaciji« in ne »v lokaciji«) – vzorci iz treh lokacij (mi boljše zveni)
Z vidika onesnaževanja, z okoljevarstvenega vidika (ker je »na vidiku«) – iz vidika onesnaževanja, iz okoljevarstvenega vidika (mi boljše zveni)
S tega vidika – iz tega vidika

3. Geografski pojmi

Je geografski pojem samo »Slovenska obala« ali tudi »Obala«?
Se lahko reče samo »Slovenska Istra« ali tudi »slovenska Istra«?
V New Jerseyu – v New Jerseyju
ZDA in Kanada sta sprejeli – ZDA in Kanada so sprejele – Kanada in ZDA sta sprejeli – Kanada in ZDA so sprejele

4. Razno

je treba nekaj narediti – je potrebno nekaj narediti
nevaren odpadek – nevarni odpadek
sivo-modra barva – sivomodra barva
črno-bel vzorec – črnobel vzorec
črno-bel televizor – črnobel televizor – črnobeli televizor
dve pristanišči – dva pristanišča (sploh pa: ali je luka slovenski izraz ali je le prevzet iz hrvaščine?)

1. Stopnjevanje s -ši, -ji, -ejši uporabi vedno, ko slišiš, da se da. Torej najpogosteje, ne pa tudi najstisnjenejši :).

2. Vse, kar ti bolje zveni, je narobe. Drži se pravil.

3. Tudi Obala. Jaz bi dala ZDA in Kanada sta, ker ZDA zaradi kratice dojemamo kot ednino. Verjetno je prav oboje, tu me ne drži za besedo.

4. Določnost pridevnikov ter pisanje skupaj/narazen je odvisno od konteksta, zato tu ni moč podati pravilnega odgovora na slepo. Zadnji primer pa je seveda dve pristanišči. Luka je sicer dovoljeno, priporočeno pa je pristanišče.

Glede na tvoja vprašanja bi rekla, da bo tvoja naloga vsekakor potrebovala lektorja.

Lp,
K.

1. se strinjam

2. se tudi strinjam – če se držiš pravil, boš ugotovila, da se ti bo sčasoma bolje slišala pravilna verzija 🙂

3. Se tudi strinjam glede Obale.
Glede besed, ki se končajo na “y”, in njihovega sklanjanja, velja pravilo, da kadar se ta “y” izgovori kot naš “j”, besede ne podaljšujemo z “j”, v nasprotnem pa jo. V tvojem primeru se -ey na koncu besede Jersey izgovori kot “i”, zato pri sklanjanju “vrinemo” tisti “j”, torej New Jerseyja, Podobno: Sidney, Sindeyja, ne pa na primer Boy George, Boya Georgea.

Jaz tudi mislim, da je uveljavljeno ZDA in Kanada sta sprejeli, čeprav, je pa tu ena druga finta, namreč da če rečemo samo ZDA, potem uporabimo množino. Se pravi, da rečemo: ZDA so sprejele. Zakaj bi potem, če dodamo še Kanado, kar naenkrat iz množine naredili samo dvojino? No, ne vem, kolikor vem, si tukaj lektorji niso povsem enotni, jaz pa zagovarjam množinsko, in ne dvojinske oblike glagola.

4.

treba

nevaren/nevarni je po moje odvisno od konteksta

sivo-modra in sivomodra pomeni dve različni stvari: sivo-modra je na primer vzorec, v katerem sta tako modra kot siva, sivomodra pa ena barva med modro in sivo

vzorec je pa lahko le črno-bel (črnobela bi bila siva)

televizija je tudi lahko le črno-bela (ali barvna) 🙂

jasno da dve pristanišči, tako kot dve sonci, dve leti in tako naprej

luka po moje je slovenski izraz

1.
primera iz SSKJ:
– letalo je zelo hitro izginilo IZ vidnega področja
– izdelava zakonov ne spada V delovno področje teh organov

kaj pa to:
izhajajo IZ različnih področij – pravilno naj bi bilo izhajajo Z različnih področij? mi spet ne paše na glagol IZHAJATI…

4.
na relaciji Bližnji vzhod-Severno morje – pravilno bi bilo napisati tako, ker je pomen OD-DO (seveda s pomišljajem, samo ga ne najdem). Pa vendar se zelo čudno vidi, ker sta po dve besedi v kombinaciji…

v tem okolju si je našla/našlo zatočišče vrsta živali – na kaj se mora vezati povedek? na zatočišče ali na vrsto?

1. Pazi malo. Vedno in povsod obstajajo izjeme. Poiskati moraš analogije. Jasno, da je letalo v vidnem področju, imamo ga v vidu, ne na vidu. V obeh navedenih primerih imaš pred področjem pridevnik, ki opredeljuje neko področje in za katerega velja izjemno pravilo v/iz. Nikakor pa ne moremo reči: Strokovnjak v področju fizike oz. strokovnjak iz področja fizike.

Glagol IZhajati ti res namiguje na predlog IZ, vendar ostaja Z/S. Prim. z izhaja z Gorenjske (ne IZ Gorenjske).

4. Meni se ne vidi čudno. Lahko pa se temu izogneš, pa še tujki relacija, in napišeš od Bližnjega vzhoda do Severnega morja.

Povedek se vedno veže z osebkom, torej našla.

New Report

Close