Najdi forum

oziroma

Kdaj je pred oziroma vejica in kdaj je ni??

Povedal je njegove potrebe oziroma zehteve.
Povedal je njegove potrbe, oziroma zahteve.

Zanima ga torej, kako nekaj narediti in ne toliko vsebina, oziroma, kaj narediti.

V primeru, ki si ga navedel, ni vejice. Več se mi pa ne da razlagati, bo Filip.

ahahahahahaaaaaa … :))

Pravzaprav se tudi meni ne da, ker mi že samo vprašanje ni jasno oziroma je v njem preveč nepotrebnih tipkarskih napak, ki ga delajo nejasnega. Pravzaprav – če se nekdo ne more toliko potruditi, da bi par stavkov napisal brez napak, zakaj bi se potem jaz trudil in brskal po pravopisu ali po svoji glavi??

Močno pa se mi zdi, da bi namesto “njegovega” moralo biti svojega. Je tako? (ni nujno, da je)

Gotovo je svojega in ne njegovega.

************************************************************************************************** Your fifteen minutes are almost up. Mine have lasted a lifetime. (Denny Crane)

Mislim .. lahko je povedal tudi prijateljeve zahteve oz. potrebe, v tem primeru je lahko “njegove”.

Drzi, ampak ce upostevava, da je to tako pogosta napaka, da to napako lahko vsak dan nestetokrat slisimo v medijih, vidimo v reklamah … Ob neobstojeci dvojini, rodilniku, ki to je, so svojilni zaimki najpogostejsa napaka.

************************************************************************************************** Your fifteen minutes are almost up. Mine have lasted a lifetime. (Denny Crane)

Ampak zato še ni opravičljiva. 🙂

1. primer

Za začetek: formulacija “povedal je njegove/svoje potrebe” je zelo nerodna in tudi napačna. Potrebe lahko izraziš, ne pa poveš. Torej: “Izrazil je svoje potrebe” (in v tem primeru ne moreš reči, da je izrazil “njegove” potrebe, ker lahko izraziš samo svoje potrebe, ne pa potrebe prijatelja). Ali pa: “Povedal je, kaj so njegove potrebe.”
In brez vejice pred “oziroma”.

2. primer

Manjka ti vejica pred “in ne” (razlaga je v neki drugi temi, gre skratka za protivno priredje, kar ugotoviš s tem, da je veznik “in ne” popolnoma nadomestljiv z veznikom “ne pa”. Pred “oziroma” pa v tem primeru mora biti vejica, ker je vmes podredje.

New Report

Close