Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis primerno branje za 8letnico

primerno branje za 8letnico

Kaj bi mi priporočali za samostojno branje za 8 let staro hči?

Včasih smo šli v knjižnico in nam je knjižničarka super svetovala, starosti primerno. Zdaj je pa ena mlada punca, ki začne vzdihovati in stokati, da ona pe res ne ve kaj bi …

Torej, tamala je prebrala že vse Anice, Čarovnice Lili, Hrčke Frančke, Kosovirje, Grozne Gašperje.

Kakšni dobri predlogi?

Astrid Lindgren (Pika Nogavička, Bratec in kljukec s strehe,…).
Moj sedemletnik je predelal tudi Pet prijateljev.
Franceve počitniške zgodbe so tudi fajn.
Knjižničarko mrcino nam je prav tako svetovala v knjižnici.
Pa luštna (tudi za punce po mojem) je zbirka Čarobna hišica na drevesu – spoznavanje različnih reči iz preteklosti – vitezi, Titanic, dinozavri, pa tudi pot na luno je vmes. En del je zgodbica o fantku in punčki, ki skozi knjigo vstopita v tisti čas, drug del pa ena taka mini enciklopedijica z razlago.
Potem je ena serija luštnih kratkih zgodbic od XX Suhodolčana (imena se ne spomnim) – ena med njimi je Ribo na glavo pa spat. Obstaja še ene par knjigic in so prav simpatično branje.
Pa poišči staro temo Kaj berete otrokom (Kaj breete z otroki?) – tam je bilo kar nekaj predlogov, gotovo najdeš kaj tudi za to starost.

Zdravo,
tudi pri nas imamo osemletnico, ki bere povsod in vedno, kadar ima le malo miru.
Trenutno je pri Emilu (Astrid Laindgren) 3 knjige, sicer pa so na njenem naj seznamu:
Primož Suhodolčan (nedavno jih je obiskal v šoli)
Hans Hagen – Lizina najljubša babica, Liza se uči pisati
Isabel Abedi – 3 knjige o deklici Loli
Megan McDonald – 4 knjige o Judy Moody
Dick King-Smith -Kako je pujska Lizika postala velika gospa
Joachim Friedrich – 8 knjig o Amandi
Daisy Meadows – 7 knjig o mavričnih vilah
Jurgen Banscherus – 5 knjig o detektivu Kvjatkovskem
Roald Dahl – prebrala vse prevedene knjige
Francesca Simon – serija o groznem Gašperju

Kar težko verjamem, da je vse to prebrala v slabem letu odkar bere.

nikoli mi niso starši izbirali čtiva. enostavno sem šla v knjižnico in si vzela, kar me je zanimalo. (no, ko sem bila stara 5 let sem brala to, kar je bilo doma)

Ravnokar prebrala:
Babica v supergah (Mate)
4 knjige iz serije o Strašljivi družini (Maciejewska)

Bye, Kitty

---------------------------------------- Prevajanje ni poklic, to je stanje duha. http://17slon.moj-album.com http://slovoni.blogspot.com

A je že prebrala 5 kužkov išče pravega? Mislim, da od Polonce Kovač. Super luštna knjiga, sem se zabavala, kot že dolgo ne.

Otroške knjige Alexandra McCall Smith-a. Pri nas osemletnica trenutno obožuje Ronjo razbojniško hči, tako da se bomo lotili še Bratca in kljukca. Zelooo so zažgale tudi knjige Zaporedje nesrečnih prigod. Harry je pa itak zakon.

Podobno kot Ga-ga sem tudi jaz približno z vstopom v šolo začela sama brskati po knjižnici in si izbirati knjige – to je (vsaj zame) užitek, ki tako rekoč spada k branju.

Moram napisat svojo misel o temle samostojnem brskanju :-). Ki je, temu seveda nikakor ne želim oporekati, resnično prav poseben užitek. Tudi jaz sem bila namreč te sorte. In ker mi v šolski knjižnici niso hoteli izposojat knjig, ki sem jih želela (knjige so bile razporejene nekako po razredih in ni bilo šans, da si si v 5. razredu izposodil kaj, kar je veljalo primerno za 8. razred :-)), sem se že v zelo rosnih letih vpisala v knjižnico, ki jo obiskujem še danes. In potem sem se sama sebi zdela tako blazno odrasla, da sem skoraj takoj prešaltala na mladinsko, kmalu pa na izključno odraslo literaturo (ah, A. Christie…). Saj ne, da bi bilo s tem kaj zelo hudo narobe, samo to je, da sem kup odlične otroško/mladinske literature prešpricala. In jo odkrivam šele sedaj, ob svojih otrocih. Pa je škoda! Zato je pri nas tako, da si nekaj knjig otroka izbereta sama, nekaj pa jih izberem jaz. Je pa res, da pri nas še vedno zvečer, pred spanjem, otrokoma berem . In bom to počela, upam, še dolgooo, ker je to res lep zaključek dneva. Če/ko bosta brala samo še vsak zase, se verjetno v izposojo ne bom vtikala, če ne bosta ravno izrazila želje po tem :-).

Ja, pri nas je tako, da si v šolski knjižnici izbira knjige sama, v knjižnici, kamor hodim jaz, pa prav tako, če gre z mano. Ker pa grem večkrat sama, ji kaj prinesem po svojem izboru. Zdaj z veseljem bere P.Suhadolčana in Čarobne hišice na drevesu in kapitana Gatnika.

Hvala vsem za predloge!

New Report

Close